Skip to content
דף הבית » רפואה כללית ומשפחה » בדיקת שמיעה לתינוקות איך עושים ומה הכי חשוב לדעת?

בדיקת שמיעה לתינוקות איך עושים ומה הכי חשוב לדעת?

אוקיי, בואו נדבר רגע על עולמות קטנטנים שרק התחילו. תינוקות. הדבר הכי מתוק, רך, ולפעמים… מסתורי שיש. הם באים לעולם, הופכים לנו את החיים (בקטע טוב, רוב הזמן!), ואנחנו רוצים לתת להם את ההתחלה הכי טובה שאפשר. אחת ההתחלות הכי קריטיות? העולם שהם שומעים. כן כן, עולם הצלילים. הרי הדרך העיקרית שלהם ללמוד, לתקשר, להתחבר אלינו ואל הסביבה היא דרך שמיעה ושפה. אז מה קורה כשזה קצת… חורק? או בכלל לא קיים בהתחלה? אל דאגה. לא באנו להלחיץ, באנו לעשות סדר, לחייך קצת, ולהבין בדיוק מה הסיפור מאחורי בדיקת השמיעה הראשונה של הקטנטנים האלה. מוכנים לצלול? זה הולך להיות פשוט, מעניין, ואפילו די מגניב לדעת.

הקול הראשון: למה בדיקת שמיעה לתינוק זה הדבר הכי חשוב בעולם (אחרי אוכל, ברור)?

תחשבו על זה ככה: תינוק נולד. בום! פיצוץ של גירויים חדשים. אורות, ריחות, מגע… וצלילים. קולות של אמא, קולות של אבא, רעש של שקשוק צעצוע, ציוץ של ציפור בחוץ. כל אלה בונים אצלם את המוח בצורה מדהימה. השמיעה היא לא רק לדעת שיש רעש. היא הבסיס להתפתחות שפה, הבנה, קשרים חברתיים, ובעצם כל המערכת הקוגניטיבית.

עכשיו, מה אם השמיעה לא תקינה? ואנחנו לא יודעים את זה? הפספוס הזה בזמן יכול להיות משמעותי. ככל שמזהים בעיית שמיעה מוקדם יותר, כך אפשר להתחיל טיפול ושיקום מוקדם יותר. וזה, חברים, עושה את כל ההבדל בעולם ההתפתחותי של הילד. לגמרי. זיהוי מוקדם שווה זהב. וזה אפילו לא עולה לכם כסף, כי זה חלק מסל הבריאות הבסיסי.

כמה נפוצות בעיות שמיעה אצל תינוקות? המספרים שאתם צריכים להכיר!

אז זה לא איזה משהו נדיר לגמרי, אבל גם לא אצל כולם. מדברים על 1-3 מכל 1000 תינוקות שנולדים עם ירידת שמיעה משמעותית. זה אומר שבכל יום נולדים בישראל תינוקות כאלה. המספרים האלה מצדיקים לחלוטין את הבדיקה האוניברסלית לכל יילוד. זה פשוט הגיוני, נכון? לבדוק את כולם ולוודא שאף אחד לא נופל בין הכיסאות (או יותר נכון, בין הרגליים המקשקשות בעריסה).

אז איך לעזאזל בודקים שמיעה לתינוק שרק נולד? הוא בקושי פוקח עיניים! 3 שיטות שהמדע המציא לנו

הנה הקסם האמיתי. לא, לא מכניסים להם אוזניות ומבקשים "תרימו יד כששומעים צפצוף". זה קצת יותר מתוחכם מזה. יש היום שתי שיטות עיקריות, מהירות, לא פולשניות, וחשוב מכל – לא דורשות שיתוף פעולה מהתינוק. הוא יכול לישון, לאכול, לבהות בחלל, ועדיין אפשר לבדוק לו את השמיעה. פלא? קצת. מדע? לגמרי.

שיטה #1: ה-OAE – פליטות אקו-קוכליאריות (נשמע מסובך? זה לא!)

מה זה הדבר הזה? בואו נפשט את זה. בתוך האוזן הפנימית שלנו, בחלק שנקרא שבלול (קוכליאה), יש תאים קטנים ועדינים כמו שערות. כשהם קולטים צליל, הם לא רק מעבירים אותו הלאה כמו אות חשמלי למוח, הם גם יוצרים "הד" קטן מאוד, צליל קטן משלהם, שחוזר החוצה דרך האוזן התיכונה והחיצונית. כמו הד במערה, רק באוזן ובקטנה. קוראים לזה פליטה אקו-קוכליארית.

בדיקת OAE פשוט משתמשת במכשיר קטנטן עם אוזנייה עדינה שמכניסים בעדינות לפתח האוזן של התינוק. המכשיר שולח צליל קטן ואז "מקשיב" אם האוזן הפנימית שולחת בחזרה את ההד הזה. אם המכשיר קולט את ההד – זה אומר שהתאים בשבלול עובדים, והשמיעה, לפחות בחלק הזה, כנראה תקינה. אם הוא לא קולט את ההד – זה יכול לרמז על בעיה.

  • היתרון הגדול: מהירה, קלה, לא מכאיבה, לא דורשת שיתוף פעולה. מושלמת לבדיקות סקר.
  • החיסרון הקטן: בודקת רק חלק מהמסלול השמיעתי (בעיקר את השבלול). יכולה להיות מושפעת מרעש סביבה או נוזלים באוזן התיכונה (שהם די נפוצים אצל יילודים).

שיטה #2: ה-ABR/BERA – תגובת גזע המוח האודיטורית (נשמע יותר רציני? זה כי זה!)

השיטה הזו הולכת עמוק יותר. היא בודקת איך המסלול השמיעתי מהאוזן ועד למוח מגיב לצלילים. חושבים על זה כמו לבדוק את "קו הטלפון" שמעביר את המידע מהאוזן למרכז השמיעה במוח.

איך זה עובד? שוב, משתמשים באוזניות קטנות שמכניסות צלילים (קליקים או צפצופים) לאוזן התינוק. במקביל, מדביקים על ראש התינוק (בצורה עדינה לגמרי!) אלקטרודות זעירות. האלקטרודות האלה "מקשיבות" לפעילות החשמלית במוח של התינוק בתגובה לצלילים. המכשיר מקליט את התגובות האלה ויוצר גרף. המומחים מסתכלים על הגרף ורואים אם המוח הגיב לצליל ובאיזו מהירות – מה שמעיד על תקינות המסלול השמיעתי.

  • היתרון הגדול: בודקת מסלול שמיעתי רחב יותר (מהאוזן עד גזע המוח). פחות מושפעת מרעש סביבה או נוזלים באוזן התיכונה. נחשבת לבדיקה אמינה יותר כשבדיקת ה-OAE לא עברה.
  • החיסרון הקטן: קצת יותר ארוכה מבדיקת ה-OAE (אבל עדיין קצרה יחסית). דורשת שהתינוק יהיה רגוע, עדיף ישן.

מתי עושים את הבדיקות האלה? השעון מתקתק (בעדינות)!

בדרך כלל, הבדיקה הראשונה (בדיקת הסקר, שנקראת Screening) נעשית עוד בבית החולים, בימים הראשונים אחרי הלידה. ברוב המקרים משתמשים בשיטת ה-OAE כי היא מהירה וקלה לביצוע לכל הילודים. אם התינוק "עובר" את הבדיקה בשתי האוזניים – מצוין! זה אומר שאין חשד לירידת שמיעה משמעותית, ואפשר לנשום לרווחה בנושא הזה (לפחות בינתיים, כי בעיות שמיעה יכולות להתפתח גם מאוחר יותר בחיים, אבל על זה נדבר בפעם אחרת).

אם הבדיקה הראשונה לא עברה באוזן אחת או בשתיהן – זה לא סוף העולם ולא אומר בוודאות שיש בעיית שמיעה! זה רק אומר שצריך לבדוק שוב. למה לא עברה? אולי היה רעש? אולי התינוק בכה? אולי יש לו קצת נוזלים באוזן התיכונה אחרי הלידה? כל אלה דברים נורמליים לחלוטין שיכולים להשפיע על הבדיקה העדינה הזו. אז פשוט קובעים תור לבדיקה חוזרת. בדרך כלל עושים אותה בטיפת חלב או במכון שמיעה מורשה, ורצוי לעשות אותה בשבועות הראשונים לחיי התינוק. בבדיקה החוזרת, לפעמים עושים שוב OAE, ולפעמים עוברים ישר ל-ABR, שהיא כאמור אמינה יותר במקרים כאלה.

שאלות שאתם בטח שואלים את עצמכם (ובצדק!):

ש: האם הבדיקה כואבת לתינוק?

ת: בשום אופן לא! היא לא פולשנית בכלל, המכשירים עדינים, והתינוקות בדרך כלל ישנים או רגועים לגמרי בזמן הבדיקה. במקרה הכי גרוע, הם יכולים להתעצבן קצת אם מפריעים להם לישון, אבל זהו.

ש: מה אם הבדיקה הראשונה לא עברה? האם זה אומר בוודאות שיש בעיה?

ת: ממש לא! זה רק דגל קטן שאומר "צריך לבדוק שוב". המון תינוקות לא עוברים את הבדיקה הראשונה בגלל סיבות זמניות וטריוויאליות לחלוטין. רק אם גם הבדיקות החוזרות לא עוברות – אז מתחילים בירור מעמיק יותר.

ש: כמה זמן לוקחת הבדיקה?

ת: בדיקת OAE יכולה לקחת דקות בודדות לכל אוזן. בדיקת ABR קצת יותר, אולי 10-20 דקות, תלוי כמה התינוק רגוע.

ש: האם כל בית חולים עושה את הבדיקה?

ת: כן! בדיקת סקר שמיעה לילודים היא חובה בישראל ונעשית בכל בתי החולים לפני השחרור. זה חלק מהשירות הרפואי הבסיסי לכל יילוד.

ש: מה קורה אם גם הבדיקה החוזרת לא עוברת?

ת: במקרה כזה, מפנים אתכם למכון שמיעה אבחנתי לביצוע בדיקת שמיעה מלאה ומקיפה יותר (לרוב ABR אבחנתי, שיטה דומה אבל מעמיקה יותר) אצל אודיולוג מומחה. זה עדיין לא אומר שיש בעיה, אבל כן מתחילים לברר את זה לעומק כדי לקבל תמונה מדויקת.

לא עברנו? פאניקה? לא! בואו נראה מה הלאה

אוקיי, אז הייתם בבדיקה החוזרת (אולי בטיפת חלב או במכון שמיעה קרוב לבית), והתוצאה עדיין "לא עבר". קודם כל – לנשום. זה לא סוף העולם, וזה עדיין לא גזר דין סופי. זה רק אומר שצריך להמשיך בבירור. זוכרים את "זיהוי מוקדם שווה זהב"? זה בדיוק הרגע שבו זה קורה.

השלב הבא, כאמור, הוא בדיקת שמיעה אבחנתית. הבדיקה הזו, בדרך כלל ABR, נעשית במכון שמיעה או במרפאת אף אוזן גרון התפתחותית בבית חולים. מבצע אותה אודיולוג (מומחה לשמיעה) שיש לו ניסיון ספציפי בעבודה עם תינוקות. הבדיקה הזו יותר יסודית ומאפשרת לקבוע בצורה מדויקת יותר האם קיימת ירידת שמיעה, באיזו אוזן, ומהי חומרתה (אם קיימת).

המסע למכון השמיעה: טיפים קטנים להורים טריים ועייפים

לקבוע תור במכון שמיעה לתינוק זה לא תמיד הכי קל בעולם, במיוחד כשמדובר בבדיקת ABR שדורשת שהתינוק יהיה רגוע או ישן. הנה כמה טיפים שיכולים לעזור:

  • תיאום ציפיות: תיאמו את התור לשעה שהתינוק בדרך כלל עייף או ישן בה (למשל, שעת שנת בוקר או צהריים רגילה).
  • הגיעו רגועים: תינוקות מרגישים את ההורים. אם אתם לחוצים, סביר להניח שגם הם יהיו. קחו נשימה עמוקה. אתם עושים את הדבר הנכון בשבילם.
  • אוכל ושתייה: האכילו את התינוק ממש לפני הבדיקה. תינוק שבע הוא תינוק רגוע יותר… או נרדם מהר יותר.
  • חיתולים: דאגו לחיתול נקי לפני הבדיקה. ברור.
  • בגדים נוחים: הלבישו את התינוק בבגדים קלים ונוחים, שקל להוריד/להרים כדי להדביק את האלקטרודות.
  • צעצוע אהוב: הביאו חפץ מעבר או צעצוע אהוב שיכול להרגיע את התינוק אם הוא ער.

האודיולוג יבצע את הבדיקה, ינתח את התוצאות, וישוחח איתכם על הממצאים. אם אכן תאובחן ירידת שמיעה, הוא יסביר לכם על סוג ירידת השמיעה, חומרתה, ומהם השלבים הבאים. וזה מוביל אותנו לחלק החשוב לא פחות…

אובחנה ירידת שמיעה? 3 דברים שאתם חייבים לדעת על הדרך קדימה!

שוב, זה רגע שיכול להיות קשה להורים. אבל זכרו – ידע הוא כוח, וזיהוי מוקדם הוא מתנה. יש היום כל כך הרבה אפשרויות לעזור לילדים עם ירידת שמיעה להתפתח באופן מיטבי.

1. הצוות המטפל: אתם לא לבד במסע הזה

מרגע האבחון, אתם הופכים להיות חלק מצוות שמלווה אתכם ואת הילד. הצוות הזה בדרך כלל כולל: אודיולוג (שייעץ על אמצעי שיקום שמיעה), רופא אף אוזן גרון (שיבדוק היבטים רפואיים אפשריים), וקלינאי תקשורת (שילווה את התפתחות השפה והתקשורת). הצוות הזה כאן כדי לעזור, לתת מידע, ותמיכה.

2. אמצעי שיקום שמיעה: יש המון אופציות מגניבות!

תלוי בסוג ובחומרת ירידת השמיעה, האפשרויות יכולות לכלול: מכשירי שמיעה (קטנים, עדינים ויעילים גם לתינוקות קטנים), ושתלי שבלול (ניתוח שמחזיר שמיעה במקרים של ירידת שמיעה חמורה-עמוקה שלא ניתנת לשיקום עם מכשירי שמיעה). הטכנולוגיה בתחום הזה התקדמה בצעדי ענק בשנים האחרונות, והתוצאות מדהימות!

3. התפתחות שפה ותקשורת: קלינאי התקשורת הוא החבר הכי טוב שלכם!

שיקום שמיעה הוא רק חלק אחד מהסיפור. במקביל, חשוב מאוד לעבוד על התפתחות השפה והתקשורת. כאן נכנסים לתמונה קלינאי התקשורת. הם יעבדו איתכם ועם הילד על חשיפה לצלילים ושפה, לימוד הקשבה, פיתוח דיבור, ואפילו שפת סימנים במידת הצורך. המטרה היא לאפשר לילד לרכוש שפה ולהתקשר עם הסביבה בצורה הטובה ביותר. הטיפולים האלה מתחילים מוקדם מאוד ומותאמים לגיל התינוק והמשפחה.

עוד שאלות ותשובות מהירות שיכולות לעזור:

ש: מתי התינוק אמור להגיב לצלילים?

ת: יילודים כבר אמורים "לקפוץ" או להבהב בתגובה לרעש חזק ופתאומי. בשבועות הראשונים הם מתחילים להיבהל מצלילים חזקים. סביב גיל חודשיים-שלושה הם כבר מתחילים לחפש את מקור הצליל, למשל להפנות ראש לכיוון קול של פעמון או קול אמא. אם אתם לא רואים תגובות כאלה, שווה להתייעץ.

ש: האם יכול להיות שלתינוק תהיה שמיעה תקינה בלידה ואז תתפתח בעיה מאוחר יותר?

ת: כן, בהחלט. ירידות שמיעה יכולות להיות מולדות (קיימות מלידה) או נרכשות (מתפתחות לאחר הלידה בגלל מחלות, דלקות אוזניים חוזרות, תרופות מסוימות, גנטיקה ועוד). לכן חשוב להיות ערניים לסימנים התפתחותיים שקשורים לשמיעה ולשפה גם בהמשך.

ש: מהם הסימנים שצריכים להדליק נורה אדומה אצל תינוק גדול יותר או פעוט?

ת: אי תגובה לשמו, אי הפניית ראש למקור צליל, אי חיקוי הברות או מילים, אי הבנת הוראות פשוטות לגיל (אחרי גיל מסוים), הגברת ווליום טלוויזיה בצורה קיצונית (אצל פעוטות). כל אלה יכולים להיות סימנים ודורשים בירור שמיעה.

ש: כמה זמן לוקח עד שמקבלים מכשירי שמיעה או עוברים ניתוח שתל שבלול?

ת: ברגע שאובחנה ירידת שמיעה משמעותית, התהליך בדרך כלל מהיר יחסית, במטרה להתחיל את השיקום כמה שיותר מוקדם. קלינאי התקשורת והאודיולוג ילוו אתכם בתהליך מול קופת החולים או בית החולים.

ש: האם כל הילדים עם ירידת שמיעה זקוקים לאותו טיפול?

ת: לא. הטיפול מותאם אישית לכל ילד, בהתאם לסוג וחומרת ירידת השמיעה, הגיל בעת האבחון, הצרכים ההתפתחותיים, והרצונות של המשפחה. יש מגוון גישות ואפשרויות.

רגע לפני סיום: למה כל זה חשוב לכם, ההורים (מעבר לבריאות הילד, ברור)?

כי ידע זה כוח. ופחות דאגה. לדעת שהתינוק שלכם עבר את בדיקת השמיעה זה שקט נפשי משמעותי. ולדעת מה לעשות אם הוא לא עבר – זה להרגיש בשליטה, זה לדעת שאתם פועלים מהר ונכון כדי לתת לו את ההזדמנות הכי טובה שיש. זה מסע. לפעמים קל, לפעמים קצת יותר מאתגר. אבל תמיד, תמיד יש דרך לעזור. ובדיקת השמיעה הראשונה הזו היא פשוט הצעד הראשון במסע המדהים הזה של התפתחות ושמיעה.

אז בפעם הבאה שאתם רואים את האוזנייה הקטנה הזו ליד הראש העדין של התינוק שלכם בבית החולים, תחשבו על כל העולם שהיא פותחת לו. זה עולם של צלילים, של קולות, של מילים, ושל קשר. שווה לגמרי את הבדיקה הקטנה והלא מכאיבה הזו, לא?

שמחים שקראתם. מקווים שעכשיו אתם מרגישים קצת יותר מבינים, קצת פחות לחוצים, ואפילו קצת מסוקרנים מהפלא הזה שנקרא שמיעה אצל תינוקות. וזכרו, תמיד להיות ערניים, תמיד לשאול שאלות, ותמיד לדאוג לצלילים הטובים בחיים של הקטנטנים שלכם!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *