Skip to content
דף הבית » רפואה כללית ומשפחה » תוסף ברזל בהריון: מאיזה שבוע כדאי להתחיל לקחת אותו?

תוסף ברזל בהריון: מאיזה שבוע כדאי להתחיל לקחת אותו?

הריון וברזל: השלב המדויק להתחיל את הרומן הגדול!

אז את בהריון. מזל טוב! זו תקופה קסומה, מלאה בציפיות, התרגשות… ולפעמים גם קצת שאלות שמקפיצות אותנו באמצע הלילה. אחת השאלות הנפוצות ביותר, ובצדק, היא מתי, אבל מתי בדיוק, צריך להתחיל לקחת את תוסף הברזל המפורסם הזה? האם זה קריטי? מה קורה אם מפספסים? תתכונני, כי במאמר הזה הולכים לפתוח את כל הקלפים, להסביר את כל הסודות הקטנים ולתת לך את הידע שישאיר אותך רגועה, מוכנה ומצוידת בכל מה שצריך לקראת המסע המופלא הזה. אז במקום להתרוצץ בין אתרים שונים ולקבל חצאי תשובות, התיישבי בנוח (אולי עם כוס מים ואיזו עוגייה, את בהריון, מותר לך הכל) ובואי נצלול יחד לעומק העניין.

למה ברזל בכלל מככב בהריון? הסיפור הדרמטי!

לפני שנדבר על מתי, בואי נבין למה. למה דוך-דך-דך בכל ביקור אצל הרופאה או האחות עולה שאלת הברזל? האמת היא שזה פשוט דרמטי! הברזל הוא לא סתם עוד מינרל; הוא חבר מהותי בצוות ההפקה של ההריון. הוא מרכיב מרכזי בהמוגלובין, החלבון בכדוריות הדם האדומות שאחראי על נשיאת חמצן. ובהריון, פתאום, כל העסק גדל ומתרחב.

דמי את הגוף שלך למפעל היי-טק שפתאום קיבל הזמנה פי שניים או שלושה מכרגיל. צריך עוד עובדים (כדוריות דם אדומות), ועוד משאיות (המוגלובין) כדי לשלוח את המוצר הכי חשוב שיש (חמצן) לכל הפינות, במיוחד למשרד החדש שנפתח בבטן – העובר המתפתח!

ובלי מספיק ברזל, פשוט אין מספיק "משאיות". התוצאה? חוסר יכולת יעילה להעביר חמצן אלייך ואל העובר. וזה, חברות וחברים, עלול להוביל לכל מיני תסריטים פחות כיפיים, כמו עייפות קיצונית (מעבר לעייפות ההריונית הרגילה שהיא כבר אתגר בפני עצמה!), סחרחורות, חולשה, ולצערי גם סיכונים שקשורים לגדילת העובר ואפילו לידה מוקדמת במקרים חמורים. אז הברזל? הוא לא סתם אורח, הוא VIP.

2 סיבות עיקריות למה צריכת הברזל עולה בפראות בהריון:

  • נפח הדם מטפס לגבהים חדשים: במהלך ההריון, נפח הדם שלך יכול לעלות ב-30-50%! זה שינוי עצום! הגוף צריך לייצר המון כדוריות דם אדומות חדשות כדי להתמודד עם הנפח הנוסף הזה ולהזרים דם ביעילות לרחם ולשליה. ומה צריך לייצר כדוריות דם? ניחשת נכון – ברזל!
  • הבייבי גונב (בעדינות רבה): העובר המתפתח, השליה, וחבל הטבור – כולם זקוקים לכמויות נכבדות של ברזל לבנייה ולהתפתחות שלהם. הם לוקחים את הברזל ישר ממך, כי את, לבינתיים, המקור היחיד שלהם. אם המאגרים שלך לא מלאים, זה עלול ליצור גרעון אצל שתיכן.

אז כן, הצורך בברזל קופץ משמעותית. משהו כמו 18 מ"ג ביום לאישה לא הריונית (שבדרך כלל מקבלת את רוב זה מהתזונה), ל-27 מ"ג ביום בהריון! זה כמעט פי אחד וחצי! לכן, גם אם התזונה שלך סופר-דופר מאוזנת ועשירה בברזל, רוב הסיכויים שתצטרכי תגבור חיצוני.

מתי בדיוק הפקודה מתקבלת? הקטע הכי מעניין!

אז הנה מגיעים לשאלת המיליון דולר (או לפחות כמה מאות שקלים לתוספים): מתי להתחיל? האם מהשבוע הראשון כשעוד בקושי יודעים שאת בהריון? או אולי רק בחודש מתקדם? התשובה, כמו הרבה דברים בהריון, היא קצת "תלוי", אבל יש הנחיות מאוד ברורות ומומלצות.

באופן כללי, הצורך בברזל גובר משמעותית החל מהטרימסטר השני. בשבועות הראשונים, נפח הדם עדיין לא עלה בצורה דרמטית, והעובר עוד קטנטן יחסית ולא דורש כמויות אדירות של ברזל לבנייה. אבל מרגע שהבייבי מתחיל לגדול בקצב מסחרר, והגוף שלך מתחיל להכניס את ההילוך הגבוה בייצור דם, המאגרים מתחילים להתרוקן במהירות.

ההנחיות הרשמיות בארץ (ולא רק כאן, רוב ההמלצות הבינלאומיות דומות) קובעות שיש להתחיל בנטילת תוסף ברזל החל מהשבוע ה-20 להריון. למה דווקא שבוע 20? זה בערך אמצע הדרך, השלב שבו העלייה בנפח הדם והצורך של העובר בברזל מתחילים להיות משמעותיים מאוד, ושבו מתחילה לעלות שכיחות האנמיה הקשורה לחוסר ברזל אצל נשים בהריון.

4 סיבות למה שבוע 20 הוא נקודת הפתיחה הרשמית:

  • זה השלב בו הביקוש לברזל עולה באופן דרסטי.
  • זה מאפשר למלא את מאגרי הברזל לפני שהם מתרוקנים מדי.
  • זה מפחית את הסיכון לאנמיה בהריון, שהיא נפוצה למדי.
  • זה הזמן שבו נשים רבות מתחילות להרגיש את ההשפעה של הביקוש הגובר (עייפות, חולשה).

אבל רגע! יש יוצאי דופן, כמובן. כמו תמיד בחיים, ובטח ברפואה. אם עשית בדיקות דם לפני ההריון או בתחילתו, והתברר שיש לך מאגרי ברזל נמוכים מלכתחילה (רמת פריטין נמוכה), או אם את יודעת שאת סובלת מאנמיה עוד לפני שההריון נכנס לתמונה, הרופא או הרופאה עשויים להמליץ לך להתחיל לקחת תוסף ברזל כבר בשלבים מוקדמים יותר, אפילו בטרימסטר הראשון. למה? כדי למלא את המאגרים האלה מראש, לפני שהביקוש עולה, וכדי למנוע החמרה של המצב.

אז השורה התחתונה מבחינת העיתוי היא: ההמלצה הגורפת היא להתחיל בשבוע 20. אבל תמיד, אבל תמיד, תקשיבי להמלצה האישית של הרופא או האחות המלווים את ההריון שלך, כי הם מכירים את ההיסטוריה הרפואית הספציפית שלך ואת תוצאות בדיקות הדם האחרונות.

בחירת תוסף ברזל: לאן מטיילים בשביל למצוא את האחד?

אחרי שהבנו מתי, מגיעה השאלה המתבקשת: איזה תוסף? יש כל כך הרבה אופציות על המדף, זה יכול לבלבל לגמרי! גלולות, כמוסות, נוזל, ברזל "עדין", ברזל "מוגן"… אוקיי, בואי נעשה סדר קצר.

התוסף הנפוץ והמוכר ביותר הוא לרוב מלח ברזל שנקרא "ברזל סולפט" (Ferrous Sulfate). הוא זול ויעיל, אבל ידוע בכך שלפעמים הוא גורם לתופעות לוואי במערכת העיכול, כמו עצירות או כאבי בטן. זה הקלאסיקה שחלק מהנשים פחות מסתדרות איתה.

עם השנים פותחו תוספים נוספים, לרוב מלחים אחרים של ברזל (כמו ברזל פומראט, ברזל גלוקונאט) או פורמולות חדשות שבהן הברזל "עטוף" או "מוגן" (כמו ברזל ביסגליצינאט או ברזל ליפוזומלי). הרעיון מאחורי הפורמולות האלה הוא לשפר את הספיגה של הברזל ולהפחית את תופעות הלוואי במערכת העיכול. הן לרוב יקרות יותר, אבל נשים רבות מדווחות שהן "עוברות חלק" יותר מבחינת נוחות השימוש.

איך בוחרים? 3 דברים שכדאי לזכור:

  1. ספיגה מול תופעות לוואי: המטרה היא למצוא תוסף שנספג היטב וגם נסבל מבחינת מערכת העיכול. לפעמים צריך לנסות סוג אחד ולראות אם הוא מתאים, ואם לא – לעבור לסוג אחר. אל תתייאשי אם התוסף הראשון לא הרגיש לך נעים. יש המון אופציות!
  2. המלצת הרופא/אחות: שוב, הם הכתובת הכי טובה. תתייעצי איתם איזה סוג הם ממליצים, במיוחד אם יש לך היסטוריה של בעיות עיכול או רגישות לתרופות.
  3. השילוב המנצח: ברזל נספג טוב יותר כשהוא נלקח יחד עם ויטמין C. לכן, מומלץ לקחת את התוסף עם כוס מיץ תפוזים (לא ממותק!) או פרי אחר עשיר בוויטמין C. מצד שני, עדיף לא לקחת אותו יחד עם מוצרי חלב, תה, קפה או תוספי סידן, כי הם עלולים להפריע לספיגה. לכן, לרוב ההמלצה היא לקחת את התוסף על קיבה ריקה (אם נסבל) או בין הארוחות.

תופעות לוואי: האם הן בלתי נמנעות? (רמז: לא תמיד!)

בואי נודה על האמת, לתוספי ברזל יצא שם קצת רע. עצירות, בחילות, צואה שחורה (אל תיבהלי, זה לגמרי נורמלי ורק אומר שהברזל עושה את דרכו במערכת העיכול). האם חייבים לסבול? ממש לא!

קודם כל, כפי שציינו, בחירת סוג התוסף יכולה לעשות הבדל ענק. פורמולות חדשות יותר נוטות להיות עדינות יותר לבטן.

שנית, הדרך שבה לוקחים את התוסף משפיעה. אם לקיחה על קיבה ריקה גורמת לבחילה, נסי לקחת אותו מיד אחרי ארוחה קלה (רק זכרי להימנע ממוצרי חלב, קפה ותה). נשים מסוימות מדווחות שלקיחה בערב לפני השינה מפחיתה תופעות לוואי.

ושלישית, וחשוב לא פחות, אפשר להתמודד עם תופעות הלוואי עצמן. עצירות היא אולי התלונה הכי נפוצה. הפתרון? שתייה מרובה של מים (המון המון מים!), אכילת מזונות עשירים בסיבים תזונתיים (פירות, ירקות, דגנים מלאים), ופעילות גופנית מתונה (הליכה קלה, שחייה) – כל אלה טובים להריון בכלל, וגם מסייעים למערכת העיכול לפעול בצורה סדירה יותר. אם העצירות קשה, ישנם תוספים עדינים או תרופות (כמו מרככי צואה) שניתן ליטול בהריון, אבל זה כבר משהו שחייב להיעשות בייעוץ עם הרופא או האחות.

אז אל תקבלי את תופעות הלוואי כגזירת גורל. יש מה לעשות! המטרה היא למצוא את הדרך שבה תוכלי לקחת את הברזל בלי לסבול מדי, כי הוא באמת חשוב.

שאלות ותשובות מהירות לדרך:

?Q1: לקחתי את הברזל כמה שבועות מאוחר מהמלצה, עשיתי טעות נוראית

A1: רחוק מזה! זה בסדר גמור. תתחילי לקחת עכשיו. הדבר הכי חשוב הוא להתחיל ולהקפיד לקחת מעכשיו ועד סוף ההריון (ולפעמים גם קצת אחרי). עדיף מאוחר מאף פעם.

?Q2: האם אני חייבת לקחת ברזל אם בדיקות הדם שלי תקינות בשבוע 20

A2: ההמלצה הגורפת להתחיל בשבוע 20 נכונה גם אם בדיקות הדם תקינות בשלב זה. הסיבה היא שהביקוש לברזל ממשיך לעלות משמעותית בהמשך ההריון, והמטרה היא למנוע התפתחות אנמיה בהמשך, לא רק לטפל בה כשהיא כבר קיימת. כמובן, תמיד התייעצי עם הצוות הרפואי שלך.

?Q3: שכחתי לקחת את הברזל אתמול, מה עושים היום

A3: קחי את המנה של היום כרגיל. אל תכפילי את המנה כדי "לפצות" על מה שפספסת. העיקר זה להתמיד בלקיחה כמה שיותר ימים בשבוע.

?Q4: התוסף עושה לי ממש רע, מה האלטרנטיבות

A4: כמו שדיברנו, יש סוגים שונים של תוספי ברזל. דברי עם הרופא או האחות על מעבר לפורמולה אחרת שנחשבת עדינה יותר (למשל ברזל ביסגליצינאט או ברזל ליפוזומלי). לפעמים שינוי שעת הלקיחה או לקיחה עם אוכל יכולים גם לעזור. אל תפסיקי על דעת עצמך, רק בייעוץ.

?Q5: אפשר להשיג מספיק ברזל רק מהתזונה בהריון

A5: זה אתגר אמיתי. הצורך עולה כל כך משמעותית (ל-27 מ"ג ביום), שלרוב מאוד קשה להגיע לכמות הזו רק ממזון, גם אם מקפידים מאוד. תוסף נועד לגשר על הפער הזה ולוודא שאת והבייבי מקבלים מספיק. תזונה עשירה בברזל עדיין חשובה מאוד, היא פשוט לרוב לא מספיקה לבדה.

?Q6: כמה זמן אחרי הלידה צריך להמשיך לקחת ברזל

A6: לרוב ממליצים להמשיך ליטול תוסף ברזל למשך 6 שבועות עד 3 חודשים לאחר הלידה. הסיבה היא שהלידה עצמה כרוכה באובדן דם כלשהו, ולנשים רבות עדיין יש מאגרי ברזל נמוכים אחרי ההריון. הנקה גם דורשת ברזל נוסף. שוב, הכי טוב להתייעץ עם הרופא/ה או האחות המטפלים בך לאחר הלידה.

?Q7: האם ברזל יכול להשפיע על צבע השתן

A7: לא, בדרך כלל לא. תוספי ברזל משפיעים בעיקר על צבע הצואה (הופכת לשחורה או כהה מאוד). אם יש שינוי בצבע השתן, זה לרוב לא קשור לברזל ויש לפנות לייעוץ רפואי לבדוק את הסיבה.

מעבר לגלולה: הכוח נמצא גם בצלחת!

אומנם תוסף ברזל הוא כלי סופר חשוב ומומלץ בהריון, אבל זה לא אומר שצריך לוותר על תזונה עשירה בברזל. להיפך! שילוב של תזונה נכונה ותוסף הוא המתכון המנצח. יש שני סוגים עיקריים של ברזל במזון:

  • ברזל Heme (ברזל מהחי): נמצא בבשר אדום, עוף (בעיקר בשר כהה), ודגים. נספג הרבה יותר טוב בגוף מברזל מהצומח. כבד עוף/בקר הוא שיאן הברזל מהחי, אבל פחות מומלץ בהריון בגלל תכולת ויטמין A גבוהה.
  • ברזל Non-Heme (ברזל מהצומח): נמצא בקטניות (עדשים, שעועית, חומוס), טחינה, אגוזים וזרעים, ירוקים עליים (תרד, קייל), פירות יבשים (שזיפים, צימוקים – רק במידה בגלל הסוכר) ודגנים מועשרים. הברזל הזה נספג פחות טוב, אבל אפשר לשפר את ספיגתו משמעותית על ידי אכילתו יחד עם מזונות עשירים בוויטמין C (עגבניות, פלפל אדום, קיווי, פירות הדר).

אז הקפידי לשלב בתפריט שלך כמה שיותר מקורות ברזל, ואל תשכחי לשלב איתם מקורות ויטמין C כדי לעזור לברזל להיספג כמו שצריך. זה לא מחליף את התוסף בהריון (לרוב), אבל זה בהחלט תורם ומסייע למלא את המאגרים ולשמור על רמות מאוזנות.

הנה כמה טיפים קטנים נוספים כדי להקל על לקיחת הברזל ולהפוך את זה לפחות נטל ויותר חלק משגרת הבריאות שלך בהריון:

  • קבעי שעה קבועה ביום ללקיחה. זה עוזר לזכור.
  • שמרי את התוסף ליד המיטה או במקום אחר בולט כדי לא לשכוח.
  • שלבי את זה עם משהו אחר שאת עושה בכל יום (למשל, מיד אחרי ארוחת הבוקר הקלה או לפני צחצוח השיניים בערב).
  • זכרי למה את עושה את זה – לבריאות שלך ולבריאות הבייבי שלך! זה נותן מוטיבציה להמשיך גם אם זה קצת פחות נוח.

לסיכום, שאלת עיתוי נטילת תוסף הברזל בהריון היא חשובה ומוכרת, והתשובה המדויקת היא לרוב החל מהשבוע ה-20, אלא אם כן ההיסטוריה הרפואית או בדיקות הדם שלך מכתיבות התחלה מוקדמת יותר. הברזל הוא שחקן מפתח בהריון בריא וחיוני להתפתחות תקינה שלך ושל התינוק. נכון, לפעמים התוספים האלה לא הכי כיפיים שיש, אבל עם הידע הנכון על איך לבחור אותם, איך לקחת אותם, ואיך להתמודד עם תופעות לוואי אפשריות, זה הופך להיות הרבה יותר פשוט וקל לניהול. זכרי שאת עושה משהו מדהים בשביל עצמך ובשביל הקטנטן שבדרך. אז קחי נשימה עמוקה, חייכי, וקחי את הוויטמינים שלך. את עושה עבודה נהדרת, והמסע הזה שווה כל מאמץ קטן.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *