ברוכה הבאה למועדון הנהדר, או אולי פשוט המאוד-מאוד נורמלי, של הריון! את בטח כבר רגילה להמון שינויים בגוף, לפעמים מרגשים, לפעמים פחות. יש קצת בחילות, אולי צרבות קטנות, וכמובן, העייפות הזו שלא נגמרת. עייפות, אגב, היא אחת הסיבות העיקריות שכולנו מדברות על ברזל בהריון. הדבר הקטן הזה, הברזל, הוא קריטי לך ולגברת/אדון הקטן שגדל בפנים. נפח הדם שלך עולה פלאים, והתינוק בונה לו תפאורה מפוארת בפנים – שניהם צורכים ברזל בכמויות. אבל, וזה אבל גדול ומנוקד, לפעמים החבר הטוב הזה, כדור הברזל שמגיע להציל את היום, מגיע גם עם אורחים לא רצויים. כן כן, אנחנו מדברים על תופעות הלוואי הידועות לשמצה. אם הגעת לכאן, כנראה שאת כבר מכירה אותן מקרוב, או לפחות שמעת סיפורי אימה. החדשות הטובות? את ממש לא לבד. והחדשות הממש ממש טובות? יש הרבה מה לעשות בנוגע לזה. אז במקום להתבאס או להפסיק לקחת (לאאאא!), בואי נצלול פנימה ונבין אחת ולתמיד מה קורה שם בבטן, ולמה זה קורה, והכי חשוב – איך לעבור את התקופה הזו בחיוך (טוב, אולי לפחות בלי לקלל את כדור הברזל כל בוקר).
למה בכלל צריך את הדבר הזה? או: סיפור אהבה (מורכב) עם הברזל
אז רגע לפני שמתלוננים, בואו נזכיר למה הברזל חשוב לנו כל כך. בהריון, כמות הדם בגוף יכולה לגדול אפילו ב-50%! דמי את זה רגע. כל הנוזל הזה צריך לשאת חמצן לכל התאים שלך ושל העובר. מי אחראי על זה? המוגלובין. ומי אחראי על המוגלובין? ניחשת נכון, ברזל! בלי מספיק ברזל, הגוף לא יכול לייצר מספיק המוגלובין, ואז מגיעה אנמיה. והאנמיה הזו בהריון יכולה לגרום לך להיות סחוטה לגמרי, חיוורת, עם קוצר נשימה, דופק מהיר, וכאבי ראש. בקיצור, מרגישה כמו אחרי מרתון שמעולם לא רצת. וזה עוד כלום לעומת ההשפעה על התפתחות העובר.
בגלל הצורך המוגבר הזה, כמעט לכל אישה הרה ימליצו בשלב מסוים, ולעיתים כבר מההתחלה, לקחת תוסף ברזל. זה לא סימן שאת "חלשה" או שיש לך בעיה. זה פשוט הדרך של הגוף לעמוד בקצב המטורף של ההריון.
האורחים הלא קרואים: מצעד תופעות הלוואי הנפוצות (והמעצבנות)
טוב, אז הברזל חשוב. הבנו. עכשיו, מה קורה כשלוקחים אותו? בשביל חלק מהנשים, זה קל וזורם. בשביל אחרות… פחות. תופעות הלוואי הנפוצות ביותר קשורות למערכת העיכול. למה דווקא שם? בעיקר בגלל שהברזל, במיוחד כשהוא בכמות גדולה יותר מהרגיל (כזו שיש בתוסף), קצת מקשה על המעיים. הוא לא נספג כולו, והשאריות שלא נספגו עושות קצת "בלאגן" בדרך החוצה.
1. העצירות המיתולוגית: כששום דבר לא זז
זו כנראה התלונה מספר אחת כשמדברים על כדורי ברזל בהריון. את מרגישה נפוחה, כבדה, וממש… תקועה. זה יכול להיות לא נוח בלשון המעטה, ולפעמים אפילו כואב. הברזל יכול להאט את תנועת המעיים, וביחד עם השינויים ההורמונליים של ההריון שכבר מלכתחילה מאטים הכל, את מקבלת מתכון בטוח לתסכול בשירותים.
2. בחילות וכאבי בטן: הקיבה עושה שביתה איטלקית
חלק מהנשים ירגישו בחילה אחרי לקיחת כדור הברזל. לפעמים זה מלווה בתחושת אי נוחות או כאב קל בבטן העליונה. זה קורה כי הברזל מרוכז ויכול להיות קצת "אגרסיבי" לרירית הקיבה הרגישה. זה לא נעים, במיוחד אם את כבר מתמודדת עם בחילות הריון רגילות.
3. צואה כהה (ושחורה): קצת הלם באסלה
אל תיבהלי! אם הצואה שלך נהיית פתאום כהה מאוד, לפעמים אפילו שחורה ממש, אחרי שהתחלת לקחת ברזל – זה לגמרי נורמלי. זה פשוט הברזל העודף שלא נספג ויוצא החוצה. זה אולי נראה מוזר, אבל זה רק סימן שהכדור עשה את המסע שלו במערכת העיכול. זו לא תופעת לוואי רעה, סתם משהו שכדאי לדעת מראש כדי לא להיכנס לפאניקה.
4. טעם מתכתי בפה: העולם נהיה מטבע
פחות נפוץ מהקודמות, אבל קיים. חלק מהנשים מדווחות על טעם מוזר, לפעמים מתכתי, בפה אחרי לקיחת כדור הברזל. גם זה קשור לאופן שבו הגוף מתמודד עם המינרל הזה.
אז מה עושים עם כל הבלגן הזה? מדריך הישרדות הברזל המעשי
הנה מגיעים החלקים הטובים באמת! כי כאמור, יש הרבה טריקים ושינויים קטנים שיכולים לעשות הבדל גדול ולעזור לך להנות מהיתרונות של הברזל בלי לסבול יותר מדי מהחסרונות.
1. זמן זה הכל: מתי לקחת את הכדור?
לפעמים, שינוי פשוט בשעת הלקיחה יכול לעזור. יש הממליצים לקחת את הברזל על קיבה ריקה לספיגה מקסימלית, אבל זה בדיוק מה שיכול להגביר בחילות וכאבי בטן. ניסיון לקחת אותו אחרי ארוחה קלה, או אפילו לפני השינה, יכול לעזור להפחית את תופעות הלוואי. כשתשני, אולי פחות תשימי לב לתחושות בבטן. נסי כמה אופציות וראי מה עובד בשבילך.
2. עניין של טיימינג: עם מה *לא* לקחת את הברזל?
יש דברים שמפריעים לספיגת הברזל וגם יכולים להגביר את תופעות הלוואי. סידן, למשל, הוא אחד מהם. אל תיקחי את כדור הברזל יחד עם תוסף סידן או מוצרי חלב בכמות גדולה. רצוי להפריד ביניהם בכמה שעות טובות. גם קפה ותה יכולים להפריע לספיגה, אז ותרי עליהם בסמוך ללקיחת הכדור.
3. החבר הטוב ביותר של הברזל: ויטמין C
בניגוד לסידן, ויטמין C דווקא משפר פלאים את ספיגת הברזל! לקחת את כדור הברזל יחד עם כוס מיץ תפוזים (טבעי, לא ממותק) או כדור ויטמין C, יכול לא רק לשפר את יעילותו, אלא גם, באופן מפתיע, להפחית חלק מתופעות הלוואי אצל חלק מהנשים. שווה לנסות!
4. מים, מים ועוד מים: הידרציה לפני הכל
שתיית מספיק מים חשובה תמיד, ועל אחת כמה וכמה בהריון. אבל כשלוקחים ברזל, היא קריטית במיוחד, בטח אם את סובלת מעצירות. נוזלים עוזרים למעיים לעבוד חלק ולמנוע התקעות. אז הקפידי לשתות הרבה במהלך היום.
5. סיבים הם החברים הכי טובים של הבטן
כדי להתמודד עם העצירות, הגבירי את צריכת הסיבים התזונתיים שלך. פירות, ירקות, דגנים מלאים, קטניות – כל אלה יעזרו ל"דחוף" את העניינים קדימה במעיים. שזיפים מיובשים או מיץ שזיפים הם סופר אפקטיביים לעצירות, ויכולים להיות עזרה ראשונה נהדרת.
6. לזוז קצת, אולי? פעילות גופנית עדינה
פעילות גופנית קלה, כמו הליכה, יכולה לעזור גם היא לעיכול ולתנועתיות המעיים. את לא צריכה לעשות ספורט אולימפי, רק לשמור על הגוף בתנועה. זה טוב לך להריון בכל מקרה, ובמיוחד נגד עצירות.
7. לא כל הברזלים נולדו שווים: האם אפשר להחליף?
בהחלט! יש סוגים שונים של תוספי ברזל בשוק. לרובם יש בסיס של ברזל סולפט, שנוטה להיות זול ויעיל, אבל גם גורם הכי הרבה תופעות לוואי. יש אופציות אחרות, כמו ברזל פומראט, ברזל ביסגליצינאט (עדין יותר ומכונה לפעמים "ברזל עדין"), או אפילו ברזל ליפוזומלי (שעטוף במעטפת שומנית, מה שעוזר לספיגה ופחות מגיע ישירות למערכת העיכול). אם סבלת מאוד מסוג אחד, דברי עם הרופא או הרוקח שלך. ייתכן שמעבר לסוג אחר של ברזל יפתור את רוב הבעיות. לפעמים זה עניין של ניסוי וטעייה קטנה.
8. חלוקת המינון: אם אפשר, פצלי את הכדור
אם את לוקחת מינון גבוה של ברזל בבת אחת, זה יכול להיות קשה למערכת העיכול. אם הרופא מאשר, נסי לפצל את המינון היומי לשתי מנות קטנות יותר בבוקר ובערב. זה מפחית את הריכוז של הברזל בבת אחת במעיים ויכול להקל.
שאלות שאת אולי מתביישת לשאול (אבל ממש חשוב שתדעי)
?האם זה אומר שאני אלרגית לברזל
סביר להניח שלא. תופעות הלוואי הנפוצות של ברזל אינן תגובה אלרגית, אלא גירוי ישיר של מערכת העיכול. אלרגיה תתבטא בתסמינים שונים לחלוטין, כמו פריחה, גרד, קוצר נשימה, או נפיחות.
?האם מותר לי פשוט להפסיק לקחת אם אני סובלת נורא
ממש לא מומלץ! אנמיה בהריון יכולה להיות מסוכנת לך ולתינוק. לפני שאת מפסיקה, דברי עם הרופא שלך. הוא יוכל להציע חלופות, לשנות מינון, או להציע דרכים אחרות להתמודד עם תופעות הלוואי.
?כמה זמן לוקח לתופעות הלוואי לחלוף אחרי שמפסיקים לקחת ברזל (נניח, אם שכחתי יום או יומיים)
אם את לוקחת ברזל באופן קבוע וחווית תופעות לוואי כמו עצירות או בחילה, בדרך כלל לוקח יום-יומיים מרגע הפסקת הלקיחה עד שהמערכת מתחילה לחזור לעצמה. כמובן שזה אינדיבידואלי.
?האם תופעות הלוואי ימשיכו לכל אורך ההריון אם לא אטפל בהן
ייתכן שכן. ללא התאמות במינון, בזמן הלקיחה, או בסוג התוסף, הגוף שלך ימשיך להגיב באותה צורה. זו בדיוק הסיבה שחשוב לנסות את הטיפים שהוזכרו כדי למצוא פתרון.
?יש הבדל בין תוסף ברזל "טבעי" ל"סינתטי" מבחינת תופעות לוואי
המונח "טבעי" בתוספי תזונה קצת מורכב. תוספי ברזל מגיעים כתרכובות מלח שונות. מה שיותר משנה מבחינת תופעות לוואי זה סוג התרכובת (סולפט, פומראט, ביסגליצינאט וכו'), צורת המתן (כדור, נוזל, ליפוזומלי) והמינון, ולא אם הברזל בודד ממקור "טבעי" כלשהו (שגם הוא עבר תהליך כימי כלשהו כדי להפוך לתוסף).
?האם כדורי ברזל עלולים להשפיע על צבע השיניים או החניכיים
בדרך כלל לא כדורים, אלא בעיקר תכשירים נוזליים המכילים ברזל. הם עלולים לגרום להכתמה זמנית של השיניים או החניכיים. לכן, אם לוקחים ברזל בנוזל, מומלץ לשתות אותו עם קש ולצחצח שיניים או לשטוף את הפה מיד אחר כך. כדורים בדרך כלל לא גורמים לבעיה זו.
?האם תמיד חייבים לקחת ברזל בהריון, או שאפשר להשיג מספיק מהמזון
למרות שחשוב מאוד לאכול מזונות עשירים בברזל (בשר אדום, קטניות, עלים ירוקים כהים, דגנים מועשרים), לרוב הנשים ההרות קשה מאוד להשיג את הכמות העצומה של ברזל הנדרשת רק מהתזונה. לכן ההמלצה הגורפת היא לקחת תוסף, כדי להבטיח שלא תתפתח אנמיה.
בסוף היום: שורה תחתונה (אופטימית!)
קחי אוויר. נכון, תופעות הלוואי של כדורי ברזל בהריון יכולות להיות מעצבנות, בלשון המעטה. אבל הן גם בדרך כלל ניתנות לניהול וטיפול. זכרי שהברזל הזה הוא סופר חשוב לך ולתינוק שלך, וההשקעה הקטנה בהתמודדות עם תופעות הלוואי שווה את זה לחלוטין. נסי את הטיפים השונים, התייעצי עם הרופא או איש מקצוע אם את סובלת מאוד, ואל תתייאשי. יש סיכוי טוב שתמצאי את השילוב הנכון של זמן, סוג כדור, ותזונה שיאפשר לך לעבור את התקופה הזו בקלות רבה יותר. הגוף שלך עובר שינויים מדהימים, וקצת עזרה קטנה בצורת ברזל רק תבטיח שכל המערכות יתקתקו כמו שצריך. אז חייכי (גם אם קצת מכאבי בטן) – את עושה עבודה נהדרת, ויש אור בקצה המעיים… סליחה, בקצה ההריון!