Skip to content
דף הבית » רפואה כללית ומשפחה » טיפול בהפרעות הליכה בפרקינסון: השיטה החדשנית שתשנה את חייכם

טיפול בהפרעות הליכה בפרקינסון: השיטה החדשנית שתשנה את חייכם

תדמיינו את זה רגע: כל החיים שלכם ההליכה הייתה הדבר הכי טבעי בעולם. פשוט קמים, ושמים רגל מול רגל. קל, נכון? כמו לנשום. ואז, מגיע משהו שמשנה את הכל. פתאום הרגליים מרגישות קצת זרות, כאילו יש להן רעיונות משלהן שלא תמיד מתואמים עם המוח. הליכה שהייתה פעם אוטומטית הופכת למשימה. לפעמים קטנה, לפעמים מאתגרת בטירוף. זה חלק מהסיפור של מחלת פרקינסון, והשינויים בהליכה הם אחד הדברים שיכולים להוציא מהכלים.

אבל רגע, לפני שאתם מתבאסים לחלוטין, בואו נדבר על הצד הטוב של הסיפור הזה. כי למרות שהפרקינסון אוהב לשחק לנו עם מערכת ההפעלה של התנועה, העולם הרפואי והמדעי לא עומד בצד ובוהה. יש היום כל כך הרבה ידע, כל כך הרבה כלים וגישות טיפוליות, שמטרתן אחת: להחזיר לכם את השליטה. או לפחות, לתת לכם כלים מצוינים להתמודד עם המצב בצורה הכי טובה שאפשר. המאמר הזה הולך לצלול לכל הדרכים האפשריות להתמודד עם הפרעות הליכה בפרקינסון, לגלות לכם סודות קטנים מהקליניקה ומהמעבדה, ולגרום לכם להרגיש שיש לכם אחיזה אמיתית במצב. אז קחו נשימה עמוקה (וודאו שאתם לא קופאים במקום…), ובואו נצא לדרך.

למה הרגליים עושות לנו דווקא? הצצה למוח הפרקינסוני (בלי כאב ראש!)

טוב, בואו ניכנס רגע לעניינים. למה בכלל פרקינסון משפיע על ההליכה? הסיפור הוא, כמו שאתם כנראה יודעים, על דופמין. אותו חומר קסם שמופק במוח ואחראי על חלק ענק מהתנועות האוטומטיות שלנו. בפרקינסון, תאים שמייצרים דופמין הולכים לאיבוד. וכשאין מספיק דופמין, המוח מתקשה "להריץ" את התוכנות התנועתיות המוכרות שלו בצורה חלקה. ההליכה, שהיא בעצם רצף מורכב של תנועות אוטומטיות, נפגעת.

פריז'ינג? לא רק בחורף הקפוא בסיביר!

אחת התופעות הכי מתסכלות היא מה שנקרא "פריז'ינג" (Freezing of Gait). זה הרגע הזה שבו אתם רוצים להתחיל ללכת, או לעבור דרך פתח דלת, או להסתובב, ובום – הרגליים פשוט קופאות במקום. כאילו מישהו לחץ על כפתור "השהייה". אתם מרגישים שהמוח נותן את הפקודה, אבל הרגליים לא מקבלות אותה. זה יכול להימשך כמה שניות או אפילו יותר, וזה, רבותיי וגבירותיי, הדבר הכי פחות מצחיק שיכול לקרות לכם באמצע המדרכה.

הפריז'ינג נוטה להופיע במיוחד במעברים, כשיש שינוי בשטח, בלחץ (למשל, כשהטלפון מצלצל או כשמישהו מסתכל עליכם), או סתם כשהמוח עמוס מדי. למה זה קורה? זה קשור כנראה לזה שהמוח הפרקינסוני מתקשה לעבור מפעולה אוטומטית (הליכה שוטפת, אם יש כזו) לתכנון מודע ומעבר. הוא נתקע בלופ.

צעדים קטנים, בעיות גדולות? לא בהכרח!

עוד שינוי נפוץ הוא קיצור הצעדים. ההליכה הופכת להיות מהירה ועם צעדים קטנים ודחופים, משהו שנקרא "Festination". זה יכול לגרום לתחושה שאתם "רודפים אחרי מרכז הכובד שלכם", ולהגביר את הסיכון לנפילות. גם היציבה יכולה להשתנות, כשהגוף נוטה קדימה, וזה כמובן לא עוזר ליציבות.

חשוב להבין: כל הדברים האלה הם סימפטומים. הם לא אתם. ולסימפטומים, ובכן, יש דרכים להתמודד איתם. ולפעמים, להתמודד ממש טוב.

הכלים בארגז: מה באמת עובד נגד ה"ריבועים" המעצבנים על הרצפה?

עכשיו, בואו נדבר תכלס. מה עושים? יש מגוון רחב של גישות, והשילוב ביניהן הוא לרוב המפתח להצלחה. אין פתרון קסם אחד לכולם, כי כל אדם עם פרקינסון הוא עולם ומלואו, אבל יש הרבה פתרונות שפשוט עובדים, וחלקם יפתיעו אתכם.

הקסם בפילטרים: תרופות והתאמות

הבסיס של הטיפול בפרקינסון הוא בדרך כלל תרופתי, וזה נכון גם להפרעות הליכה. לבודופה (L-DOPA), למשל, התרופה הכי מוכרת והכי יעילה להשלמת הדופמין החסר, יש השפעה דרמטית על ההליכה אצל רוב האנשים. כשהתרופה "עובדת" (מה שנקרא ה- "On" period), ההליכה יכולה להשתפר פלאים – הצעדים מתארכים, המהירות עולה, והפריז'ינג פוחת.

האתגר הוא לשמור על רמות דופמין יציבות לאורך היום. עם התקדמות המחלה, "זמני ה-On" מתקצרים, ומופיעים "זמני Off" שבהם הסימפטומים, כולל בעיות ההליכה, חוזרים. כאן נכנסות לתמונה התאמות מינון, תוספת של תרופות אחרות (אגוניסטים לדופמין, מעכבי COMT, מעכבי MAO-B) שיכולות לעזור לשמור על רמות דופמין יציבות יותר או להאריך את פעילות לבודופה. חשוב מאד לעבוד צמוד עם הנוירולוג כדי למצוא את השילוב והתזמון התרופתי הנכון ביותר עבורכם.

ללכת בדרך הנכונה: הפיזיותרפיה שתשנה לכם את החיים

אם יש גיבור על אחד בהתמודדות עם הפרעות הליכה בפרקינסון (חוץ מכם, כמובן!), זה הפיזיותרפיה. פיזיותרפיה ייעודית לפרקינסון היא לא סתם "התעמלות", זו גישה טיפולית ממוקדת שמלמדת את המוח דרכים חדשות לעקוף את המחסור בדופמין.

אחת הגישות הנפוצות והיעילות היא שימוש ברמזים חיצוניים (External Cues). המוח הפרקינסוני מתקשה לייצר תנועה אוטומטית פנימית, אבל הוא יכול להגיב לרמזים מבחוץ. זה יכול להיות:

  • רמזים ויזואליים: קווים על הרצפה (בסרטים מצוירים זה בדרך כלל בנקאים שרוצים לשדוד בנק, אבל כאן זה למטרה טובה!), סרטי לייזר שמותקנים על הליכונים או נעליים שמקרינים קו אדום קדימה. המוח מגיב לקו הזה ומקבל פקודה ברורה "לדרוך מעליו". זה עוזר מאד לפריז'ינג וגם להארכת הצעדים.
  • רמזים שמיעתיים: קצב מטרונום. כן, כמו בשיעורי מוזיקה! הליכה לקצב קבוע עוזרת לסנכרן את הצעדים, לשמור על קצב יציב ולהתגבר על הפריז'ינג. יש אפילו אפליקציות שעושות את זה.
  • רמזים פרופריוצפטיביים: למשל, לבקש מהאדם לחשוב "צעד גדול!" או להשתמש בהליכון ש"כופה" קצב הליכה מסוים.

פיזיותרפיה עוזרת גם בשיפור יציבה, שיווי משקל, חיזוק שרירים שנחלשים (למשל, שרירי הליבה שחשובים ליציבות) ובלימוד אסטרטגיות בטיחות למניעת נפילות. תוכנית פיזיותרפיה מותאמת אישית היא game changer אמיתי.

גאדג'טים וטכנולוגיה: החברים החדשים של הרגליים (ויש שם דברים מגניבים!)

אנחנו חיים בעידן הטכנולוגיה, וזה מגיע גם לעזרה בהליכה. מעבר למקלות הליכה והליכונים המסורתיים (שגם הם יכולים לעזור, אגב!), יש פיתוחים שממש עושים הבדל:

  • הליכונים עם לייזר: כבר הזכרנו אותם, אבל שווה להדגיש. הלייזר המוקרן על הרצפה מספק את הרמז הוויזואלי המיידי להתגברות על פריז'ינג.
  • נעליים עם רמזים: יש נעליים שמייצרות רטט או צליל בקצב קבוע, או אפילו כאלה שמקרינות לייזר. הכל כדי לתת למוח את הדחיפה הקטנה שהוא צריך.
  • אפליקציות למטרונום: פשוט, זמין, ויכול להיות יעיל להפליא לשמירה על קצב הליכה.
  • מערכות לבישות: חלקן מזהות תחילת פריז'ינג ומגיבות עם רמז שמיעתי או ויזואלי כדי לשבור אותו. זה עדיין תחום מתפתח, אבל מבטיח.

הטכנולוגיה כאן כדי לעזור, ואנשי המקצוע (פיזיותרפיסטים, מרפאים בעיסוק) יכולים לעזור לכם למצוא את הפתרון הטכנולוגי שהכי מתאים לכם.


שאלות שאתם בטח שואלים את עצמכם (בלי שתצטרכו לשאול!)

ש: האם התרופות לפרקינסון תמיד עוזרות לבעיות ההליכה?
ת: לרוב כן, במיוחד לבודופה. היא משפרת את הטווח הכללי של התנועה, כולל אורך הצעד והמהירות. עם זאת, תופעות כמו פריז'ינג יכולות להיות עמידות יותר לטיפול תרופתי טהור ולדרוש שילוב עם פיזיותרפיה וטכניקות אחרות.

ש: עד כמה חשוב פיזיותרפיה בטיפול בהפרעות הליכה?
ת: סופר חשוב! לפעמים אפילו יותר מהתרופות לפתרון בעיות הליכה ספציפיות כמו פריז'ינג. הפיזיותרפיה מלמדת אסטרטגיות מעשיות שהתרופות לא תמיד פותרות.

ש: האם הליכה על הליכון בבית יכולה לעזור?
ת: בהחלט! הליכון יכול לספק קצב קבוע (אם הוא מופעל) ולעזור לשמור על אורך צעד. זה גם דרך מצוינת לשמור על פעילות גופנית סדירה, שחיונית באופן כללי בפרקינסון.

ש: מה אפשר לעשות כשיש פריז'ינג פתאומי באמצע הרחוב?
ת: אל תיבהלו! נסו להשתמש ברמזים פנימיים או חיצוניים. חשבו על צעד ענק, דמיינו שאתם דורכים מעל קו, או נסו לעקוף את הבעיה על ידי העברת משקל מרגל לרגל. שימוש במטרונום בטלפון יכול לעזור גם ברגעים כאלה. העיקר – לא להילחץ.

ש: האם יש תרגילים ספציפיים לפיזיותרפיה שאפשר לעשות בבית?
ת: כן, פיזיותרפיסט מומחה בפרקינסון יבנה לכם תוכנית תרגילים אישית שכוללת תרגילים לשיפור היציבות, שיווי המשקל, הגמישות ותרגול ספציפי של אסטרטגיות הליכה כמו הגדלת אורך הצעד והתגברות על פריז'ינג. חשוב לבצע אותם באופן קבוע!


כשצריך "לכייל מחדש": אופציות מתקדמות לסיפור ההליכה

לפעמים, למרות הטיפול התרופתי והפיזיותרפיה המיטבית, בעיות ההליכה, ובמיוחד הפריז'ינג, עדיין ממשיכות להפריע באופן משמעותי. במקרים כאלה, שוקלים אופציות טיפוליות מתקדמות יותר.

הטייס האוטומטי במוח: DBS ואיך הוא עוזר להליכה (ולא, זה לא ניתוח מסוכן כמו פעם)

גירוי מוחי עמוק (Deep Brain Stimulation, או בקיצור DBS) הוא ניתוח שבו משתילים אלקטרודות באזורים ספציפיים במוח, שמחוברים למעין "קוצב" תת עורי. הקוצב שולח אותות חשמליים עדינים לאזורים האלה, ועוזר "לאפס" את הפעילות המוחית הלא תקינה שגורמת לסימפטומים המוטוריים של פרקינסון.

DBS יעיל במיוחד לטיפול ברעד ובנוקשות, אבל יכול לשפר משמעותית גם את הפלוקטואציות התרופתיות (מעברי On/Off) וכתוצאה מכך להשפיע לטובה על ההליכה כשהיא מושפעת מזמני ה-Off. במקרים מסוימים, גירוי באזורים מסוימים יכול לעזור גם לפריז'ינג. זה לא פתרון קסם לכל סוגי הפריז'ינג, אבל עבור מועמדים מתאימים, זה יכול לשפר דרמטית את איכות החיים והתפקוד המוטורי.

חשוב לזכור: DBS הוא לא "מרפא" את הפרקינסון, והוא לא מונע את התקדמות המחלה. הוא כלי מצוין לניהול הסימפטומים המוטוריים המטרידים כשהטיפול התרופתי פחות יעיל או גורם לתופעות לוואי קשות. תהליך ההחלטה אם לעבור ניתוח DBS הוא מורכב ומחייב הערכה מדוקדקת על ידי צוות רב-תחומי.

טיפים לחיים טובים יותר (ואפילו קצת קלילים יותר!) עם רגליים שמתנדנדות

מעבר לטיפולים הרפואיים והפיזיותרפיה, יש המון דברים יומיומיים שאתם יכולים לעשות כדי לשפר את ההליכה שלכם ולהרגיש בטוחים יותר. חלקם אולי נשמעים טריוויאליים, אבל ההשפעה שלהם יכולה להיות משמעותית.

  • תרגול, תרגול, תרגול: הכי חשוב! הליכה יומיומית (במגבלות הבטיחות שלכם, אלא מה?) שומרת על טווח תנועה, מחזקת שרירים ועוזרת למוח "לזכור" איך ללכת. אפילו הליכה קצרה מסביב לבית עוזרת.
  • השתמשו ברמזים בעצמכם: זוכרים את הרמזים החיצוניים? אתם יכולים להשתמש בהם גם בלי פיזיותרפיסט לידכם. דמיינו קו על הרצפה כשאתם נתקעים, או חזרו על קצב בראש.
  • פשטו את הסביבה: דברים פשוטים כמו להסיר שטיחים רופפים, לארגן את הרהיטים בצורה שמותירה מעברים רחבים, ולהשתמש בתאורה טובה, יכולים למנוע נפילות מיותרות.
  • אל תנסו לעשות מיליון דברים בבת אחת: המוח הפרקינסוני מתקשה בריבוי משימות (Multitasking). כשאתם הולכים, נסו להתרכז בהליכה. אל תדברו בטלפון, אל תנסו לחפש משהו בתיק תוך כדי. פשוט תלכו. זה משפר דרמטית את היציבות ומפחית פריז'ינג.
  • נעליים נוחות ויציבות: נשמע ברור, נכון? אבל נעליים עם סוליה לא מחליקה, תמיכה טובה וקלות לנעילה יכולות לעשות הבדל עצום. עזבו את הנעליים המגניבות לעכשיו, הבטיחות קודמת.
  • היעזרו במקל הליכה או הליכון: זה לא סימן לחולשה, זה סימן לחכמה! אביזר עזר נותן תמיכה, מגביר יציבות, ונותן לכם ביטחון. יש היום עיצובים שגם נראים לגמרי סבבה.
  • מנוחה זה גם חשוב: עייפות מחמירה את כל הסימפטומים המוטוריים, כולל בעיות הליכה. אל תדחפו את עצמכם לקצה. מנוחה טובה יכולה לשפר משמעותית את התפקוד.

זכרו, המטרה היא לא "לחזור להיות כמו פעם", אלא למצוא את הדרכים הכי טובות לחיות טוב עכשיו, עם הכלים והידע שיש לנו. ולהתמודד עם האתגרים האלה בחיוך (גם אם קצת עקום לפעמים) ובאמונה ביכולת שלכם.

התמודדות עם הפרעות הליכה בפרקינסון היא מסע, והוא דורש סבלנות, התמדה, ושיתוף פעולה צמוד עם הצוות הרפואי שלכם. זה דורש גם קבלה של המצב ויכולת לצחוק קצת על ה"תקלות" שקורות בדרך (כי בואו נודה על האמת, לפעמים זה נראה הזוי לגמרי). אבל עם הטיפול הנכון, הפיזיותרפיה המתאימה, שימוש חכם בטכנולוגיה, ואימוץ אסטרטגיות יומיומיות פשוטות, אתם יכולים לשפר משמעותית את היכולת שלכם ללכת, את העצמאות שלכם, ובעיקר – את איכות החיים שלכם. אז אל תרימו ידיים. יש מה לעשות. וזה בהחלט אפשרי ללכת בדרך טובה יותר, גם עם פרקינסון. צעד אחר צעד. קטן או גדול, העיקר קדימה.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *