Skip to content
דף הבית » רפואה כללית ומשפחה » איך להקל מידית על בחילות בוקר קשות בשיטות טבעיות ופשוטות

איך להקל מידית על בחילות בוקר קשות בשיטות טבעיות ופשוטות

בחילות בוקר: קסם, קללה… או פשוט עובדה ביולוגית מעצבנת? הגיע הזמן לדבר אמת!

את שם. הבוקר עלה. השמש אולי זורחת, הציפורים מצייצות, אבל בבטן שלך? שם מתרחשת מלחמת עולם. את חולמת על הקרואסון שהיה אמור לשמח אותך, אבל רק המחשבה עליו שולחת אותך היישר אל… ובכן, את יודעת. הבחילות האלה. הן מגיעות בלי התראה, משתלטות על החיים שלך, והופכות כל יום למאבק הישרדות. "בחילות בוקר", קוראים לזה. רק מי שהיה שם (או שיתף פעולה צמוד עם מי שהיה שם) יודע שזו השפעת הכימית הכי מטורפת שיש, וזה ממש לא רק בבוקר.

רגע, רגע. לפני שאת מתחילה לחשוב שזה הגורל שלך לשלושת החודשים הקרובים (פלוס מינוס, למי שתופסת טרמפ קצת יותר ארוך על הרכבת ההרים הזו), בואי ננשום עמוק. טוב, אולי לא עמוק מדי, שלא נזמין את הצרות שוב. אבל בואי נדבר ברצינות. במאמר הזה, אנחנו הולכים לצלול. עמוק. לכל מה שאת צריכה לדעת על התופעה המרתקת (והמעצבנת) הזו. נפרק מיתוסים, נגלה כמה עובדות מבאסות, אבל בעיקר – נצייד אותך בכלים. טריקים. אסטרטגיות. סודות שכנראה לא שמעת. המטרה? שתסיימי לקרוא, תנשמי (זהירות!), ותגידי לעצמך: "וואלה. אולי יש תקווה."

אנחנו לא הולכים לעשות לך "היי גירל, תאכלי קראקר ותחשבי חיובי". זה לא יעזור. אנחנו הולכים לדבר תכלס. על מה שקורה בפנים, ומה *באמת* אפשר לנסות לעשות בנידון. אז קחי נשימה רדודה, תתמקמי ליד משהו יציב למקרה הצורך, ובואי נתחיל במסע הזה לחזרה לחיים (או לפחות, למצב פחות מחריד).

הורמונים, האשמים העיקריים? בואו נדבר על זה!

אז מה בעצם קורה שם בפנים שגורם לכל הבלאגן הזה? בעיקר, הורמונים. כן, החבר'ה הטובים (או הרעים, תלוי את מי שואלים ברגע נתון) האלה שמשתלטים לך על החיים בזמן הריון.

האשם המרכזי? כנראה ה-hCG, ההורמון שהבדיקה מזהה כדי להגיד לך "מזל טוב!". רמתו עולה בחדות בשבועות הראשונים, והרבה חוקרים חושבים שהוא קשור ישירות לבחילות. גם רמות גבוהות של אסטרוגן ופרוגסטרון משחקות תפקיד.

ההורמונים האלה לא רק משפיעים על הרחם. הם משפיעים על המוח שלך, על מערכת העיכול, על קצב התנועה של האוכל בקיבה… בקיצור, הם עושים מסיבה בתוך הגוף שלך, והבחילות הן חלק מהרעש.

ועוד משהו קטן:

  • רגישות מוגברת: ההורמונים האלה הופכים אותך לסופר-רגישה לריחות וטעמים. מה שפעם אהבת, פתאום שולח אותך למסע מיידי לשירותים.
  • האטת העיכול: האוכל יושב בקיבה קצת יותר זמן מהרגיל. זה יכול לתרום לתחושת מלאות יתר, נפיחות, וכמובן – בחילה.

אז כן, זו לא סתם "מצב רוח" או "את מפונקת". יש כאן מנגנונים פיזיולוגיים אמיתיים בפעולה. זה קורה. זה קשה. ואת לא לבד בזה.

3 טריקים מיידיים לשעת חירום (כשהאסלה נראית כמו החברה הכי טובה שלך)

יש רגעים שבהם את רק רוצה שהכל ייפסק. מיד. הנה כמה דברים ששווה לנסות ברגע שהגל מגיע:

טריק #1: חטיף קטן *לפני* שאת קמה

זה אולי נשמע הזוי, אבל לפעמים הקיבה ריקה מדי היא חלק מהבעיה. שימי ליד המיטה כמה קרקרים מלוחים, ביסקוויטים יבשים, או אפילו כמה שקדים. ברגע שאת מתעוררת, לפני שאת מזיזה שריר מיותר, תאכלי כמה ביסים. המטרה היא לתת לקיבה משהו קטן לעכל לפני שאת מתחילה את יום התנועה.

זה עובד לפעמים פלאים. לפעמים פחות. אבל שווה לנסות.

טריק #2: גינג'ר. אבל בזהירות.

ג'ינג'ר ידוע כמקל על בחילות. זה לא מיתוס לחלוטין. הוא מכיל חומרים שנחשבים למרגיעים למערכת העיכול. אבל… לא כל צורות הג'ינג'ר שוות, ולא כל אחת מתאימה לכל אחת.

  • סוכריות ג'ינג'ר: יש המון כאלה בשוק. חלקן עם טעם חזק מדי, חלקן עם יותר מדי סוכר. חפשי כאלה עם ריכוז ג'ינג'ר סביר ולא עמוס בטעמים מלאכותיים.
  • תה ג'ינג'ר: חתיכה קטנה של ג'ינג'ר טרי מגורר במים חמים. זה יכול להיות מרגיע. אל תגזימי עם הכמות.
  • קפסולות ג'ינג'ר: למי שלא סובלת את הטעם. בדקי עם הרופא או הרוקח מינון מומלץ.

היזהרי מג'ינג'ר מסוכר או חריף מדי – זה יכול דווקא להחמיר את המצב.

טריק #3: לשתות בחוכמה, לא סתם לשתות

התייבשות רק מחמירה את הבחילות. אבל לשתות כמות גדולה בבת אחת כשהקיבה עצבנית? מתכון לאסון. תשתדלי ללגום נוזלים לאורך היום. לגימות קטנות ותכופות. מה לשתות? לא רק מים!

  • מים קרים מאד: לפעמים הקור עצמו מרגיע.
  • מי סודה (סודה פשוטה, לא טוניק או דברים עם סוכר): הבועות יכולות לעזור לחלק מהנשים.
  • מיצים טבעיים מאד מהולים: למשל, מיץ תפוחים או מיץ ענבים מהול במים. קצת סוכר טבעי יכול לעזור למנוע צניחת סוכר בדם, שגם היא תורמת לבחילה.
  • תה צמחים עדין: תה קמומיל (בזהירות, יש מחלוקת לגבי כמות בהריון), תה מנטה (לפעמים עוזר, לפעמים מחמיר). נסי לראות מה עובד בשבילך.

שתייה תוך כדי ארוחה יכולה להציף את הקיבה. נסי לשתות בין הארוחות, ולא בזמן האכילה עצמה.

אסטרטגיות מתקדמות: כשהגינג'ר כבר לא עושה את העבודה

יש מצבים שבהם הטריקים הפשוטים לא מספיקים. זה הזמן לחשוב קצת מחוץ לקופסה (ולא, אנחנו לא מדברים על לחפש טיסות למאדים כדי לברוח מהבחילות).

צמידי הקלה ובחילה: קסם או שרלטנות?

בטח ראית או שמעת על הצמידים האלה (למשל Sea-Bands) שלוחצים על נקודה מסוימת בפרק כף היד (נקודה P6 או Nei Guan ברפואה הסינית). הרעיון הוא שהלחץ על הנקודה הזו יכול להקל על בחילות.

האם זה עובד? מחקרים מסוימים הראו שכן, זה יכול לעזור לחלק מהנשים. לפעמים זה פלצבו? אולי. אבל היי, אם זה עוזר לך להרגיש טוב יותר בלי תרופות, למה לא?

זה בטוח לשימוש, אין לזה תופעות לוואי (אולי סימן אדום קטן על היד), וזה שווה ניסיון אם הבחילות לא חמורות במיוחד ואת מחפשת משהו לא תרופתי.

ויטמין B6 ודוקסילאמין: הצוות המנצח?

השילוב של ויטמין B6 (פירידוקסין) עם אנטיהיסטמין שנקרא דוקסילאמין הוא אחד הטיפולים הנחקרים והמומלצים ביותר לבחילות והקאות בהריון. השילוב הזה קיים בתרופות כמו דיקלקטין או דיקלגיס (שמות מסחריים שונים לאותם חומרים, תלוי איפה את בעולם).

ויטמין B6 לבד לפעמים עוזר לבחילות קלות. המינון המקובל הוא 10-25 מ"ג, 3-4 פעמים ביום. עדיף לקחת אותו לאורך היום ולא בבת אחת.

השילוב עם דוקסילאמין (זה מה שיש בארץ בדיקלקטין) יעיל יותר לבחילות בינוניות עד קשות. דוקסילאמין זה אנטיהיסטמין שגם גורם לישנוניות (שזה לפעמים דווקא בונוס כשהבחילות מתישות). התרופה מותאמת במיוחד להריון ונחשבת לבטוחה מאד.

חשוב: לפני שאת לוקחת ויטמין B6 במינונים גבוהים או מתחילה טיפול בדיקלקטין, דברי עם הרופא המטפל שלך. הוא יתאים לך את המינון הנכון ויוודא שזה מתאים לך.

תרופות מרשם: כשאין ברירה

במקרים של בחילות קשות מאד (hyperemesis gravidarum), שבהן את לא מצליחה לאכול או לשתות כלום ונמצאת בסכנת התייבשות או תת-תזונה, הרופא עשוי להמליץ על תרופות מרשם חזקות יותר. ישנן כמה אופציות בטוחות יחסית לשימוש בהריון, והבחירה תלויה בחומרת המצב ובמה שניסית כבר.

זה לא כישלון אם את מגיעה לשלב הזה. זה אומר שאת זקוקה לעזרה רפואית, וזה בסדר גמור. מטרת הטיפול היא לשמור עלייך ועל ההריון שלך בריאים.

הרגלים קטנים, שיפור גדול? בהחלט!

לפעמים השינויים הכי משמעותיים מגיעים מהמקומות הכי פחות צפויים. הנה כמה הרגלי חיים ששווה לשים לב אליהם:

שינה: יותר זה טוב יותר (ובעיקר בזמן הנכון)

עייפות מחמירה בחילות. נקודה. כשיש לך הזדמנות לנוח, תנצלי אותה. שנת צהריים קצרה, ללכת לישון מוקדם יותר בערב. נסי לישון לפחות 7-8 שעות בלילה. שינה איכותית יכולה לעשות הבדל עצום בתחושה הכללית ובחומרת הבחילות.

נסה לקום בבוקר לאט. לא לקפוץ מהמיטה. לשבת רגע, לשתות את הלגימות הראשונות, אולי לאכול את הקרקרים האלה ששמת ליד המיטה. תני לגוף זמן להתעורר.

ריחות: האף שלך פתאום רגיש מדי? בואי נטפל בזה

פתאום הריח של הקפה של הבוקר, הבישולים של השכנים, או אפילו הבושם שהיה לך פעם אהוב, הופכים להיות אויבי האומה. ריחות הם טריגר ענק לבחילות בהריון. מה עושים?

  • הימנעות: אם ריח מסוים מחריף לך את הבחילה, פשוט התרחקי ממנו. זה נשמע פשוט, אבל לפעמים אנחנו נתקלות בטריגרים האלה בגלל הרגל או חוסר תשומת לב.
  • אוורור: שמרי על הבית מאוורר. פתחי חלונות. אוויר צח הוא חבר.
  • ריחות "מנטרלים": לפעמים להריח משהו אחר, משהו נעים או ניטרלי, יכול לעזור. נסי להריח לימון סחוט, ג'ינג'ר (שוב הוא!), או אפילו רק לצאת החוצה לאוויר הנקי. חלק מהנשים מוצאות שריח מנטה או לבנדר מרגיעים (שוב, נסי ובדקי אם זה עובד בשבילך).

בישול יכול להיות סיוט. אם אפשר, תני למישהו אחר לבשל. אם לא, השתמשי בוונטה, פתחי חלונות לרווחה, ואולי התרחקי מהמטבח בזמן הבישול עצמו.


7 שאלות בוערות על בחילות בוקר (ותשובות כנות!)

טוב, אחרי כל התאוריה והטיפים, בואו נדבר על מה שבאמת מטריד אותך. שאלות נפוצות, ותשובות שיעשו לך קצת סדר.

שאלה 1: האם בחילות קשות זה סימן שההריון "חזק יותר" או בריא יותר?

יש מחקרים שמראים קשר בין בחילות בהריון לסיכון נמוך יותר להפלות. אבל… זה לא אומר שחוסר בחילות מעיד על בעיה! יש נשים עם הריונות תקינים לחלוטין ובריאים מאד, שפשוט לא חוות בחילות כלל, או שהן קלות מאד. אז לא, את לא צריכה לסבול כדי לדעת שההריון תקין. כל הריון שונה, וכל אישה שונה.

שאלה 2: מתי הבחילות אמורות לעבור סוף סוף?

לרוב הנשים, הבחילות מתחילות לשכוך סביב שבוע 12-14 להריון (סוף הטרימסטר הראשון). אבל אצל חלק מהנשים הן נמשכות קצת יותר, ואצל מיעוט קטן הן יכולות להימשך כמעט כל ההריון. אם את עדיין סובלת אחרי שבוע 14, דברי עם הרופא. יש עוד אופציות טיפוליות.

שאלה 3: האם אני יכולה לאכול מה שבא לי כשאני מצליחה לאכול?

בשלב של בחילות קשות, העיקרון המנחה הוא: תאכלי *מה* שאת מסוגלת לאכול. אל תהיי קשוחה עם עצמך לגבי "תזונה מושלמת". אם הדבר היחיד שאת מסוגלת להכניס לפה ולהשאיר בפנים זה קורנפלקס או צ'יפס מלוח – אז זה מה יש. ברגע שהבחילות ישתפרו, תוכלי לחזור בהדרגה לתזונה מאוזנת יותר. בטווח הקצר, העיקר הוא לא להתייבש ולקבל קצת קלוריות.

שאלה 4: מה לעשות כשהבחילות כל כך קשות שאני לא מצליחה לשתות?

זה סימן אזהרה! חוסר יכולת לשתות (או לשמור נוזלים בפנים) במשך 12 שעות או יותר מחייב פנייה לרופא או לחדר מיון. את עלולה להיות בסכנת התייבשות, וייתכן שתזדקקי לקבלת נוזלים (ולפעמים גם תרופות) דרך הוריד. אל תחכי!

שאלה 5: יש קשר בין בחילות בוקר לבחילות נסיעה?

כן, יש קשר! שתי התופעות קשורות לאופן שבו המוח מעבד אותות ממערכת שיווי המשקל ומערכת העיכול. אנשים שסובלים מבחילות נסיעה נוטים יותר לסבול גם מבחילות בהריון. וטריקים שעובדים לבחילות נסיעה (כמו להסתכל על האופק, לשבת מקדימה באוטו, ג'ינג'ר, או צמידי לחץ) עשויים לעזור גם לבחילות בהריון.

שאלה 6: האם יש משהו "טבעי" שאני בטח לא שמעתי עליו?

יש נשים שמדווחות על הקלה מסוימת מדיקור סיני. זה תחום שדורש יותר מחקר, אבל נחשב לבטוח לנסות. שוב, התייעצי עם רופא וודאי שהמטפל מוסמך בטיפול בנשים בהריון. גם היפנוזה נחשבת לאופציה אפשרית לחלק מהנשים.

שאלה 7: האם כל הריון עם אותה אישה יהיה עם אותה רמת בחילות?

לא בהכרח! יש נשים שחוות בחילות קשות בהריון אחד ובחילות קלות או שום בחילות בהריון הבא. ולהיפך. כל הריון הוא חוויה ייחודית משלו, גם אם מדובר באותה אישה ואותו בן זוג. אי אפשר לצפות מראש.


לא "רק" בחילות: מתי זה הופך למשהו אחר?

חשוב להבדיל בין בחילות והקאות "רגילות" בהריון (Morning Sickness) לבין מצב חמור יותר שנקרא היפראמזיס גרבידרום (Hyperemesis Gravidarum – HG). השם נשמע מפחיד, וזה באמת מצב רפואי שדורש טיפול.

HG זה לא סתם "בחילות קשות". זה מצב שבו את מקיאה כל כך הרבה (לפעמים עשרות פעמים ביום) שאת לא מסוגלת לשמור כלום בפנים, יורדת במשקל, מתייבשת, ויכולה לסבול מחוסרים תזונתיים ובעיות באלקטרוליטים בדם. קייט מידלטון סבלה מזה בכל ההריונות שלה, וזה העלה את המודעות לנושא.

מתי כדאי לחשוד שמדובר ב-HG ולא ב"סתם" בחילות קשות?

  • ירידה משמעותית במשקל (5% או יותר ממשקל גופך לפני ההריון).
  • הקאות בלתי פוסקות שמונעות ממך לאכול או לשתות כמעט כלום.
  • סימני התייבשות: סחרחורת, חולשה קיצונית, שתן מרוכז מאד או מיעוט שתן, דופק מהיר.

אם את חושבת שאת סובלת מ-HG, אל תחכי. גשי מיד לרופא. המצב הזה דורש טיפול רפואי, לעיתים קרובות כולל אשפוז לקבלת נוזלים ותרופות דרך הוריד. טיפול מוקדם חשוב מאד לבריאות שלך ושל העובר.

זה לא אשמתך שזה קורה, וזה לא משהו שאת יכולה "להתגבר עליו" בכוח הרצון. זה מצב רפואי.

המפתח? סבלנות (איפה קונים אותה?), ניסוי ותעייה ותמיכה!

אז מה למדנו? שבחילות בהריון זה עניין אמיתי, קשה, ולפעמים בלתי נסבל. למדנו שיש להן בסיס ביולוגי חזק (תודה, הורמונים!), ושזה לא סתם "עובר".

למדנו שיש ארסנל שלם של אסטרטגיות וכלים שאפשר לנסות. החל משינויים קטנים בהרגלי האכילה והשתייה, דרך תוספי תזונה, ועד לטיפולים תרופתיים מתקדמים יותר.

הכי חשוב לזכור:

את לא לבד. המון נשים עוברות את זה. דברי על זה. עם בן הזוג, עם חברות, עם המשפחה, עם הרופא שלך.

אל תפחדי לבקש עזרה. אם את מתקשה לתפקד, ללכת לעבודה, לטפל בילדים אחרים – זה בסדר לבקש עזרה מבן הזוג, מהמשפחה, מחברים. וזה בסדר גמור לבקש עזרה רפואית.

ניסוי ותעייה. מה שעבד בשביל חברה שלך, לא בהכרח יעבוד בשבילך. ומה שעבד בהריון הקודם שלך, לא בהכרח יעבוד בהריון הזה. תהיי מוכנה לנסות דברים שונים ולראות מה מקל *עליך*. מה שהיום לא עזר, אולי יעזור מחר.

היהלום שבכתר: תקווה. עבור רוב מוחלט של הנשים, הבחילות האלה הן זמניות. הן יעברו. ובסוף המסע הלא פשוט הזה, מחכה הפרס הכי גדול בעולם. אז נכון, עכשיו קשה, ועכשיו זה מרגיש כמו נצח, אבל זה לא. זה שלב. שלב מאתגר, אבל שלב שיחלוף.

אז קדימה. צעד קטן בכל פעם. לגימה קטנה, ביס קטן, וקצת פחות בחילה בתקווה. מגיע לך להרגיש טוב יותר. מגיע לך ליהנות (כן, אפשר!) מההריון הזה. ואנחנו כאן כדי לעזור לך לדעת שיש מה לעשות בנידון. בהצלחה!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *