Skip to content
דף הבית » רפואה כללית ומשפחה » כמה עגבניות מותר לאכול ביום? התשובה המפתיעה שכדאי להכיר

כמה עגבניות מותר לאכול ביום? התשובה המפתיעה שכדאי להכיר

"`html

חשבתם פעם כמה עגבניות באמת אפשר לאכול ביום?

זו שאלה שנראית פשוטה, נכון?

אבל רגע… האם יש גבול?

האם אפשר להגזים עם הפרי האדום והאהוב הזה, שמככב לנו בסלט, ברוטב לפסטה ואפילו סתם ככה, לנשנוש?

מסתבר שהתשובה היא קצת יותר מורכבת מ"כמה שבא לך".

אל דאגה, אנחנו לא כאן כדי להרוס לכם את אהבת העגבניות.

להיפך!

במאמר הזה נצלול לעומק הסוגיה.

נפרק את המיתוסים.

נגלה את היתרונות הבריאותיים המדהימים (ויש הרבה כאלה!).

וגם, כן – נבין מתי הגוף שלנו מאותת ש"היי, אולי קצת פחות עגבנייה היום?".

תתכוננו, כי אחרי שתקראו את זה, תסתכלו על סלט העגבניות שלכם אחרת לגמרי… ולטובה!

תקבלו כאן את כל המידע, בלי שטויות, בלי בלבולי מוח.

פשוט, ברור ומעניין.

בסוף הקריאה, לא תצטרכו לחזור לגוגל. מבטיחים.

עגבניות: כמה זה יותר מדי? האמת המפתיעה!

למה בכלל לאהוב עגבניות? סופר-פוד באדום בוהק!

לפני שנגיע לשאלת הכמות, בואו ניזכר למה עגבניות הן פשוט נהדרות.

זה לא רק הטעם העסיסי והצבע המהמם.

הן פשוט פצצות בריאות קטנות.

ליקופן: גיבור העל האדום

הכוכב הראשי בהצגה של העגבנייה הוא ללא ספק הליקופן.

זה הפיגמנט שנותן לה את הצבע האדום המפורסם שלה.

אבל הוא הרבה יותר מסתם צבע יפה.

ליקופן הוא נוגד חמצון עוצמתי במיוחד.

מה זה אומר?

נוגדי חמצון נלחמים ברדיקלים חופשיים בגוף שלנו.

אלה מולקולות לא יציבות שיכולות לגרום נזק לתאים ולהוביל להזדקנות מוקדמת ולמחלות שונות.

הליקופן הוא כמו שומר ראש אישי לתאים שלנו.

מחקרים קושרים אותו להפחתת סיכון למחלות לב מסוימות ואפילו לסוגי סרטן מסוימים (כמו סרטן הערמונית).

והקטע המעניין? הגוף שלנו סופג ליקופן טוב יותר מעגבניות מבושלות או מעובדות (כמו רסק עגבניות) מאשר מעגבניות טריות. בישול קל עם קצת שמן עוזר לשחרר אותו אפילו יותר!

ויטמינים ומינרלים: מה עוד מסתתר בפנים?

העגבנייה היא לא רק ליקופן. היא מולטי-ויטמין טבעי:

  • ויטמין C: חיוני למערכת החיסון, לבריאות העור וליצירת קולגן. עגבנייה בינונית אחת יכולה לספק חלק נכבד מהצריכה היומית המומלצת.
  • אשלגן: מינרל חשוב לשמירה על לחץ דם תקין ולתפקוד הלב.
  • ויטמין K: חיוני לקרישת דם תקינה ולבריאות העצם.
  • ויטמין B9 (פולאט): חשוב במיוחד לנשים בגיל הפוריות ולגדילה תקינה של תאים.

בנוסף, יש בהן סיבים תזונתיים שעוזרים למערכת העיכול וכמות נמוכה יחסית של קלוריות.

שילוב מנצח!

בריאות הלב, העור והעיניים: העגבנייה דואגת לכם

השילוב של ליקופן, ויטמינים ומינרלים הופך את העגבנייה למזון מצוין לבריאות הכללית:

  • בריאות הלב: הליקופן והאשלגן תורמים לשמירה על כלי דם בריאים ולחץ דם מאוזן.
  • בריאות העור: נוגדי החמצון, במיוחד הליקופן, יכולים לעזור להגן על העור מנזקי השמש (אבל זה לא מחליף קרם הגנה, כן?). ויטמין C תורם למראה עור בריא וקורן.
  • בריאות העיניים: עגבניות מכילות גם בטא-קרוטן (שהופך בגוף לוויטמין A) ולוטאין, החשובים לשמירה על ראייה תקינה ולהפחתת סיכון למחלות עיניים הקשורות לגיל.

בקיצור, לאכול עגבניות זה כמו לתת לגוף שלכם חיבוק גדול מבפנים.


אז… כמה עגבניות זה בסדר גמור ביום?

אוקיי, הגענו לשאלת מיליון הדולר (או לפחות שאלת הסלט היומי).

כמה עגבניות זה יותר מדי?

התשובה הקצרה והקצת מתחמקת היא: זה תלוי.

אין מספר קסם אוניברסלי שמתאים לכולם.

המספר הקסם? או שזה תלוי?

רוב המומחים וההנחיות התזונתיות לא נוקבים במספר מדויק של עגבניות ליום.

ההמלצות מתמקדות יותר בצריכה כוללת של פירות וירקות.

באופן כללי, אכילה של 1-2 עגבניות בינוניות ביום (או כוס אחת של עגבניות שרי, בערך 150-200 גרם) נחשבת לחלק מתזונה בריאה ומאוזנת עבור רוב האנשים הבוגרים.

זה מספק כמות יפה של ויטמינים, מינרלים וליקופן, מבלי להעמיס יותר מדי.

אבל, וזה אבל גדול, זה לא חקוק בסלע.

גורמים שמשפיעים: גיל, מצב בריאותי ומה עוד?

הכמות האידיאלית עבורך יכולה להשתנות בהתאם לכמה גורמים:

  • מצב בריאותי כללי: אנשים עם מצבים רפואיים מסוימים (נדבר עליהם בהמשך) עשויים להזדקק להגביל את צריכת העגבניות.
  • רגישויות אישיות: יש אנשים שפשוט רגישים יותר לחומציות של העגבנייה.
  • התזונה הכללית: אם אתם אוכלים הרבה מזונות אחרים שעשירים באשלגן או בחומצה, אולי כדאי לשים לב לכמות העגבניות.
  • גיל: ילדים קטנים כמובן יאכלו פחות ממבוגרים.
  • רמת הפעילות הגופנית: למרות שהקשר פחות ישיר, תזונה כללית מותאמת לאורח חיים פעיל.

העיקרון המנחה הוא הקשבה לגוף.

אם אתם מרגישים מצוין ואוכלים עגבניות כחלק מתזונה מגוונת, כנראה שאתם בכיוון הנכון.

עגבנייה מבושלת VS טרייה: האם יש הבדל?

שאלה מעניינת!

כמו שציינו קודם, בישול דווקא משפר את זמינות הליקופן לגוף.

רסק עגבניות, קטשופ (עם מעט סוכר, אם אפשר), רוטב עגבניות – כל אלה מקורות מצוינים לליקופן.

מצד שני, הבישול עלול להפחית מעט את כמות ויטמין C, שהוא רגיש לחום.

אז מה עדיף?

הכי טוב לשלב!

תהנו מסלט עגבניות טריות וגם מרוטב עגבניות מבושל לפסטה או לשקשוקה.

גיוון הוא המפתח.


רגע, אפשר להגזים?! תופעות לוואי של אכילת יתר

כן, כמה שזה נשמע מוזר כשמדברים על ירק (או פרי, הוויכוח הנצחי!), אפשר להגזים גם עם עגבניות.

זה לא קורה בדרך כלל מאכילת סלט פה ושם, אלא מצריכה מאוד גבוהה ועקבית.

חשוב להדגיש: אלה תופעות נדירות יחסית, וקשורות בעיקר לכמויות גדולות מאוד או לרגישויות ספציפיות.

אל תתנו לזה להפחיד אתכם מאכילת עגבניות במידה!

צרבת וחומציות: כשהעגבנייה "שורפת"

עגבניות הן חומציות מטבען (מכילות חומצה מאלית וחומצה ציטרית).

אצל אנשים שסובלים מצרבת, ריפלוקס קיבתי-ושטי (GERD) או כיב קיבה, צריכה גבוהה של עגבניות (במיוחד על בטן ריקה) עלולה לעורר או להחמיר את התסמינים.

החומציות יכולה לגרום לתחושת שריפה בחזה או בגרון.

אם אתם חווים צרבת אחרי אכילת עגבניות, נסו להפחית את הכמות או לאכול אותן כחלק מארוחה מלאה ולא לבד.

ליקופנודרמה: להפוך לכתום זה לא תמיד מחמיא…

שמעתם פעם על אנשים שהפכו לכתומים מאכילת יותר מדי גזר?

זה נקרא קרוטנמיה (מעודף בטא-קרוטן).

תופעה דומה, אם כי נדירה יותר, יכולה לקרות מצריכה מוגזמת של ליקופן – וזה נקרא ליקופנודרמה.

העור, בעיקר בכפות הידיים והרגליים, מקבל גוון כתום-אדמדם.

זה נשמע מפחיד, אבל זה מצב לא מזיק שחולף מעצמו כשמפחיתים את צריכת הליקופן (שנמצא בכמויות גדולות גם באבטיח, אשכולית ורודה ופירות אדומים אחרים).

כדי להגיע למצב כזה צריך לאכול כמויות אדירות של עגבניות או מוצרי עגבניות מרוכזים לאורך זמן. לא משהו שקורה מסלט יומי.

אבנים בכליות? הקשר המפתיע (או שלא?)

עגבניות מכילות חומרים הנקראים אוקסלטים.

אצל אנשים מסוימים, בעלי נטייה לפתח אבנים בכליות מסוג סידן-אוקסלט (הסוג הנפוץ ביותר), צריכה גבוהה של מזונות עשירים באוקסלטים (כמו תרד, סלק, אגוזים, ושוקולד, בנוסף לעגבניות) עלולה להגביר את הסיכון.

חשוב להדגיש: זה רלוונטי בעיקר למי שכבר יש לו היסטוריה של אבנים בכליות או נטייה גנטית.

עבור רוב האנשים, צריכה מתונה של עגבניות לא מהווה בעיה.

אם יש לכם בעיות בכליות, תמיד כדאי להתייעץ עם רופא או דיאטנית לגבי התזונה המתאימה לכם.

תסמונת המעי הרגיז (IBS) ורגישויות אחרות

עבור אנשים עם תסמונת המעי הרגיז (IBS), עגבניות יכולות להיות טריגר.

החומציות, הקליפה והגרעינים יכולים לפעמים לגרום לאי נוחות, נפיחות או שינויים ביציאות אצל אנשים רגישים.

בנוסף, קיימת תופעה נדירה של אלרגיה לעגבניות, שיכולה לגרום לתסמינים כמו פריחה, גרד, ובמקרים חמורים קשיי נשימה.

אם אתם חושדים שהעגבניות גורמות לכם לבעיות עיכול או לתגובה אלרגית, כדאי להתייעץ עם איש מקצוע.


שאלות ותשובות: כל מה שרציתם לדעת ולא העזתם לשאול (על עגבניות)

שאלה 1: האם עגבניות שרי בריאות יותר מעגבניות רגילות?

תשובה: לאו דווקא "יותר בריאות", אבל הן בהחלט מרוכזות יותר בטעם ולפעמים גם בחלק מהרכיבים התזונתיים כמו ליקופן וויטמין C, פשוט כי יש בהן פחות מים ביחס לגודלן. הן גם נוחות יותר לנשנוש! בסופו של דבר, גם עגבניות רגילות וגם שרי הן בחירה מצוינת.

שאלה 2: האם קטשופ נחשב כמנת עגבניות?

תשובה: קטשופ אכן מכיל רסק עגבניות מרוכז ולכן גם ליקופן. הבעיה היא שהוא מכיל לרוב גם כמויות גדולות של סוכר, מלח וחומרים נוספים. אז כן, הוא תורם קצת ליקופן, אבל עדיף לצרוך אותו במתינות ולבחור גרסאות מופחתות סוכר ומלח. הוא לא תחליף לעגבנייה טרייה או לרוטב עגבניות ביתי.

שאלה 3: האם עגבניות ירוקות (בוסר) מותרות לאכילה?

תשובה: עגבניות בוסר מכילות חומר בשם סולנין, שיכול להיות רעיל בכמויות גדולות ולגרום לבעיות עיכול וכאבי ראש. ככל שהעגבנייה מבשילה והופכת אדומה, כמות הסולנין יורדת משמעותית. יש מתכונים לעגבניות ירוקות מטוגנות או כבושות, אבל בדרך כלל מומלץ לאכול עגבניות בשלות ואדומות.

שאלה 4: מה לגבי עגבניות מיובשות?

תשובה: עגבניות מיובשות הן פצצת טעם וגם מקור מרוכז לרכיבים תזונתיים כמו ליקופן ואשלגן. שימו לב שלפעמים הן משווקות כשהן מושרות בשמן, מה שמוסיף קלוריות ושומן (לרוב שמן בריא, אבל עדיין). הן תוספת נהדרת לסלטים, כריכים ותבשילים, אך יש לצרוך אותן במתינות בגלל הריכוז הגבוה.

שאלה 5: האם עדיף לקלף את העגבניות?

תשובה: רוב הסיבים התזונתיים וחלק מנוגדי החמצון נמצאים דווקא בקליפה. אם אין לכם בעיית עיכול ספציפית עם הקליפה, אין סיבה לקלף אותה. אם אתם מכינים רוטב חלק או אם הקליפה מפריעה לכם, אפשר לקלף.

שאלה 6: האם יש הבדל בריאותי בין זני עגבניות שונים (תמר, מגי, וכו')?

תשובה: יש הבדלים קלים ברמות הליקופן, הוויטמינים והסוכר בין זנים שונים, אבל ההבדלים האלה לא מאוד משמעותיים מבחינה תזונתית יומיומית. הגורם העיקרי הוא בדרך כלל הטעם והמרקם המועדפים עליכם. בחרו את הזן שאתם הכי אוהבים!

שאלה 7: האם עגבנייה היא פרי או ירק?

תשובה: הוויכוח הנצחי! מבחינה בוטנית (מדעית), עגבנייה היא פרי מכיוון שהיא מכילה זרעים ומתפתחת מפרח הצמח. מבחינה קולינרית (במטבח), אנחנו משתמשים בה בדרך כלל כמו ירק – במאכלים מלוחים, סלטים ותבשילים. אז… תלוי את מי שואלים! 😉


איך לשלב עגבניות בתזונה בצורה חכמה וטעימה?

אחרי כל הדיבורים, ברור שעגבניות הן מזון שכדאי לשלב בתפריט.

השאלה היא איך לעשות את זה בצורה מגוונת ומהנה?

מעבר לסלט: רעיונות יצירתיים

כולנו אוהבים סלט קצוץ, אבל יש עוד כל כך הרבה דרכים להנות מעגבניות:

  • שקשוקה: קלאסיקה ישראלית מנצחת.
  • רוטב פסטה ביתי: בריא וטעים יותר מכל רוטב קנוי.
  • מרק עגבניות: מחמם ומנחם, במיוחד בגרסה קטיפתית.
  • עגבניות צלויות בתנור: עם שמן זית, שום ועשבי תיבול. מעדן!
  • סלסה פיקנטית: עם בצל, כוסברה ופלפל חריף.
  • ברוסקטה: קוביות עגבניות טריות עם בזיליקום ושום על לחם קלוי.
  • ממולאים: עגבניות ממולאות באורז, קינואה או בשר טחון.
  • מיץ עגבניות: טבעי ומרענן (פחות מומלץ אם יש נטייה לצרבת).
  • נשנוש עגבניות שרי: פשוט וקל לקחת לדרך.

אל תפחדו להתנסות!

טיפים לקנייה ואחסון: לשמור על הטריות

כדי להנות מהטעם המיטבי ומהערכים התזונתיים:

  • בחרו עגבניות מוצקות: עם צבע אדום עז (אלא אם כן זה זן אחר) וקליפה חלקה ומבריקה.
  • הרגישו את המשקל: עגבנייה טובה תרגיש כבדה יחסית לגודלה (סימן לעסיסיות).
  • הריחו אותן: לעגבניות בשלות יש ריח אופייני ונעים ליד העוקץ.
  • אחסון? מחוץ למקרר!: טעות נפוצה היא לאחסן עגבניות במקרר. הקור פוגע במרקם ובטעם שלהן. אחסנו אותן על השיש בטמפרטורת החדר, הרחק מאור שמש ישיר.
  • אם הן עדיין קצת בוסר: אפשר לשים אותן בשקית נייר עם בננה או תפוח כדי לזרז את ההבשלה.
  • אכלו אותן תוך ימים ספורים: כשהן בשיא הטריות והטעם.

סיכום קטן (אבל חשוב!): העגבנייה היא חברה, לא אויב

אז מה למדנו?

עגבניות הן פשוט אוצר תזונתי.

הן מלאות בליקופן, ויטמינים, מינרלים וטעם.

אכילה של 1-2 עגבניות ביום היא דרך מצוינת לתרום לבריאות הלב, העור, העיניים והגוף בכלל.

האם אפשר להגזים? כן, תיאורטית, במקרים של צריכה מאוד גבוהה או רגישויות ספציפיות.

תופעות כמו צרבת, ליקופנודרמה או החמרת בעיות כליה הן נדירות וקשורות לכמויות גדולות מאוד.

המפתח הוא מתינות וגיוון.

שלבו עגבניות טריות ומבושלות בתזונה שלכם.

הקשיבו לגוף שלכם.

אם אתם מרגישים מצוין, אין סיבה לחשוש.

תהנו מהעגבניות שלכם – הן כאן כדי לעשות לכם (ולבריאות שלכם) רק טוב!

ועכשיו, מי בא לסלט?

"`

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *