Skip to content
דף הבית » רפואה כללית ומשפחה » מהם הגורמים המפתיעים לשבץ מוחי בגיל צעיר שחובה להכיר

מהם הגורמים המפתיעים לשבץ מוחי בגיל צעיר שחובה להכיר

שבץ מוחי בגיל צעיר: לא מה שחשבתם, ובטח לא רק של מבוגרים

בואו נדבר רגע, אבל באמת. אתם יושבים שם, קוראים, אולי שותים קפה או מגללים בטלפון, וחושבים "שבץ מוחי? זה משהו של סבא וסבתא, נכון? של אנשים קצת יותר… איך נאמר בעדינות… ותיקים בחיים." ובכן, בום. חדשות קצת פחות נעימות, אבל קריטיות: שבץ מוחי הופך בשנים האחרונות לתופעה שפוגעת ביותר ויותר אנשים צעירים. כן, אתם שומעים נכון. אנשים בשנות ה-20, ה-30, ה-40 לחייהם, שבדיוק בונים קריירה, מגדלים ילדים, חיים את החיים במלוא העוצמה. פתאום, בלי הודעה מוקדמת, זה קורה.

זה קצת מפחיד, אני יודע. אבל לפני שאתם נכנסים לפאניקה מיותרת (ואף פעם אין סיבה לפאניקה מיותרת, רק לפעולה מודעת וחכמה), בואו נעמיק רגע. למה זה קורה? מה שונה אצל צעירים לעומת מבוגרים? האם יש סימנים שצריך לשים לב אליהם? והכי חשוב – מה אפשר לעשות כדי להקטין את הסיכון, ואיך מגיבים אם זה קורה?

אנחנו הולכים לצלול יחד לתוך העולם המורכב הזה, לפזר קצת את העשן ולראות את התמונה ברור יותר. המטרה כאן היא לא להלחיץ, אלא להחזיק לכם את היד (וירטואלית, כמובן) ולתת לכם את הידע והכלים כדי להיות ערוכים, מודעים, ופשוט… בטוחים יותר. אז קחו נשימה עמוקה, כי אנחנו מתחילים. ויש מצב שתגלו כמה דברים שפשוט לא ידעתם.

הסיפור שפחות מספרים: למה שבץ אצל צעירים הפך להיות הדבר המדאיג החדש?

בעבר, שבץ מוחי באמת היה מזוהה בעיקר עם גיל הזהב. הסיכון עולה משמעותית עם הגיל, ולרוב קשור לגורמי סיכון שהצטברו במשך עשרות שנים. אבל המציאות השתנתה. הסטטיסטיקות לא משקרות: יש עלייה ברורה וחד משמעית במספר מקרי השבץ בקרב מבוגרים צעירים ואף בני נוער.

זה לא אומר שכל צעיר יקבל שבץ, ממש לא. הסיכון עדיין נמוך משמעותית מאשר אצל מבוגרים. אבל זה כן אומר שצריך לשנות את התפיסה. אי אפשר יותר להתעלם מהאפשרות הזו רק בגלל הגיל הצעיר של המטופל. זה דורש מודעות גבוהה יותר גם מצד הציבור וגם מצד אנשי המקצוע.

למה זה קורה? זו שאלת מיליון הדולר, והתשובה היא כנראה שילוב של כמה גורמים. חלק קשור לאורח החיים המודרני (כן, אנחנו נגיע לזה), וחלק קשור לסיבות ייחודיות שפחות שכיחות בגיל מבוגר. בואו נפרק את זה.

חשודים רגילים בחליפה אחרת: גורמי הסיכון הקלאסיים, בגרסת הצעירים

יש את גורמי הסיכון לשבץ שכולם מכירים: לחץ דם גבוה, סוכרת, כולסטרול גבוה, עישון, השמנה, חוסר פעילות גופנית. אצל אנשים מבוגרים, הגורמים האלה בדרך כלל קיימים כבר שנים רבות והנזק לכלי הדם מצטבר לאט לאט.

אצל צעירים, הסיפור קצת שונה.

מה קורה כשהרגלים רעים פוגשים גוף צעיר?

לצערנו, חלק מהגורמים הקלאסיים האלה הופכים להיות נפוצים יותר ויותר גם בקרב צעירים.

  • לחץ דם גבוה: פעם היה נדיר לראות צעיר עם לחץ דם גבוה שאינו קשור למחלה בסיסית אחרת. היום? עם התזונה המערבית, המתח, וההשמנה, לחץ דם גבוה מתגלה אצל צעירים רבים, ולעיתים קרובות אינו מאובחן או מטופל. כלי דם צעירים אמנם יותר גמישים, אבל לחץ דם גבוה לאורך זמן עדיין פוגע בהם.
  • סוכרת וטרום-סוכרת: מגפת ההשמנה העולמית הביאה לעלייה דרמטית בשכיחות סוכרת סוג 2 (שפעם נקראה "סוכרת מבוגרים") גם אצל צעירים ומתבגרים. סוכרת גורמת נזק לכלי הדם הקטנים והגדולים כאחד ומגדילה משמעותית את הסיכון לשבץ.
  • השמנה וחוסר פעילות: יושבים הרבה? אוכלים אוכל מעובד? ברוכים הבאים למועדון. השמנה וחוסר פעילות גופנית קשורים ישירות ליתר לחץ דם, סוכרת, ורמות כולסטרול לא תקינות – כל החברים הטובים של שבץ מוחי.
  • עישון ושימוש בחומרים: עישון הוא עדיין אחד מגורמי הסיכון המשמעותיים ביותר לשבץ בכל גיל. ומה לגבי חומרים אחרים? בהחלט. נגיע לזה בהמשך.

אז כן, חלק מהסיפור של שבץ אצל צעירים קשור פשוט לעובדה שגורמי הסיכון המוכרים "התיישבו" בגיל צעיר יותר. קצת מבאס, אבל היי, לפחות אתם יודעים את זה עכשיו. ומודעות, כידוע, היא השלב הראשון לשינוי.


שאלות שאתם בטח שואלים (ואולי קצת מתביישים לשאול) – חלק א'

שאלה: רגע, אבל אני רזה, אוכל יחסית בריא ומתאמן. זה אומר שאני מחוסן לחלוטין משבץ בגיל צעיר?

תשובה: לצערי, לא לחלוטין. אורח חיים בריא מפחית משמעותית את הסיכון לגורמים הקלאסיים, וזה נפלא וחשוב מאין כמוהו! אבל כפי שנראה בהמשך, ישנם גורמים נוספים לשבץ אצל צעירים שאינם קשורים ישירות לאורח חיים. אז אתה במצב טוב יותר, אבל לא לגמרי "מחוסן".

שאלה: הסימנים לשבץ אצל צעירים שונים מאשר אצל מבוגרים?

תשובה: הסימנים הקלאסיים דומים מאוד בכל גיל (דיבור מבולבל, חולשת צד בגוף, צניחת פנים), אבל אצל צעירים לפעמים יש גם סימנים פחות שכיחים כמו כאבי ראש פתאומיים מאוד חזקים או סחרחורת קיצונית. חשוב להכיר את הסימנים ולפעול מהר בכל חשד.

שאלה: אם קרוב משפחה שלי חטף שבץ בגיל צעיר, האם זה מגדיל את הסיכון שלי?

תשובה: בהחלט יכול להיות. יש מצבים גנטיים מסוימים שמגדילים את הסיכון לקרישיות יתר או למחלות כלי דם, והם יכולים לעבור בתורשה. כדאי לדבר על זה עם רופא, אולי יש מקום לבירור.


7 סיבות מפתיעות לשבץ שמסתתרות אצל צעירים (שלא שמעתם עליהן בסרט)

אוקיי, עכשיו אנחנו מגיעים לחלק המעניין (והפחות ידוע). שבץ אצל צעירים לא נגרם רק מלחץ דם גבוה וכולסטרול כמו אצל סבא וסבתא. לעיתים קרובות, הסיבות הן פחות שכיחות ויותר… ספציפיות לגיל הצעיר. בואו נראה את ה"טוויסטים בעלילה":

1. כשכלי הדם מתעקשים להשתגע: דיסקציות ופיברומוסקולר דיספלזיה (FMD)

זו אחת הסיבות השכיחות ביותר לשבץ אצל צעירים בריאים בדרך כלל. דיסקציה היא קרע או פרימה בשכבה הפנימית של כלי דם מרכזי שמוליך דם למוח (כמו עורק הצוואר או העורק הברכיאלי).

מה גורם לזה? לפעמים זה קורה אחרי חבלה קלה בצוואר (נגיד, תאונת דרכים קטנה, תנועה חדה של הצוואר בטיפול כירופרקטי, או אפילו שיעול חזק במיוחד). לפעמים זה קורה פשוט ספונטנית, אולי בגלל חולשה מולדת מסוימת בדופן כלי הדם.

כשיש קרע כזה, נוצר קריש דם שיכול להיסחף למוח ולגרום לשבץ. סימן אזהרה יכול להיות כאב חזק בצוואר או בראש בצד אחד, שמופיע יחד עם סימני שבץ.

פיברומוסקולר דיספלזיה (FMD) היא מחלה נדירה יחסית שבה דפנות כלי הדם (בעיקר עורקי הכליה, הצוואר והמוח) מתעבות בצורה לא תקינה, יוצרות היצרויות או התרחבויות (מפרצות). גם המצב הזה יכול לגרום להפרעה בזרימת הדם או ליצירת קרישים.

2. החור הקטן בלב שגורם דרמות גדולות: PFO (Patent Foramen Ovale)

בזמן שאנחנו עוברים בבטן של אמא, לכולנו יש חור קטן במחיצה שבין הפרוזדורים בלב – הפורמן אובלה. הוא מאפשר לדם לעקוף את הריאות שעדיין לא מתפקדות. אחרי הלידה, החור הזה אמור להיסגר.

אבל אצל כ-25% מהאוכלוסייה, הוא נשאר פתוח – זה נקרא PFO.

לרוב האנשים עם PFO אין שום בעיה עם זה במשך כל החיים. אבל במקרים מסוימים, קריש דם קטן שנוצר בוורידים בגוף (למשל, ברגליים) יכול לעבור דרך החור הזה מצד ימין של הלב (צד הוורידי) לצד שמאל (צד העורקי), ומשם להגיע למוח ולגרום לשבץ. בדרך כלל, קרישים כאלה נתקעים בריאות, אבל עם PFO פתוח, יש להם "מעבר עוקף".

3. כשהגוף תוקף את עצמו (אבל לא בכוונה טובה): מחלות דלקתיות של כלי דם

מחלות אוטואימוניות ודלקתיות שונות יכולות לפגוע ישירות בכלי הדם, לגרום לדלקת ולהיצרויות, ולהגדיל את הסיכון לשבץ.

  • וסקוליטיס: דלקת של כלי הדם עצמם. יש סוגים שונים שיכולים לפגוע בכלי דם במוח.
  • זאבת (Lupus): מחלה אוטואימונית שיכולה לגרום לדלקת כללית ולהגדיל את הסיכון לקרישיות יתר ושבץ.
  • מחלת קרוהן וקוליטיס כיבית: מחלות מעי דלקתיות כרוניות שגם קשורות לסיכון מוגבר לקרישיות יתר ושבץ.

4. סיפור משפחתי עצוב: גנטיקה וקרישיות יתר

לפעמים, הסיבה לשבץ נעוצה גנטית. יש מצבים תורשתיים שגורמים לדם להיות יותר "צמיגי" או נוטה לקרישה (מצבי קרישיות יתר תורשתיים). אנשים עם המצבים האלה נמצאים בסיכון מוגבר לפתח קרישי דם בוורידים או בעורקים.

גם מחלות גנטיות נדירות יותר שפוגעות ישירות בכלי הדם הקטנים במוח יכולות לגרום לשבץ בגיל צעיר (למשל, CADASIL).

5. אורחים לא רצויים: סמים ותרופות מסוימות

שימוש בסמים כמו קוקאין או אמפטמינים מהווה גורם סיכון משמעותי לשבץ, גם אצל צעירים בריאים לחלוטין. חומרים אלה גורמים לעלייה פתאומית וחזקה בלחץ הדם ויכולים לגרום לעוויתות בכלי הדם או לקרעים.

גם תרופות מסוימות, כמו גלולות למניעת הריון (במיוחד אצל נשים מעשנות או עם גורמי סיכון אחרים) או טיפולים הורמונליים אחרים, יכולות להגדיל את הסיכון לקרישיות יתר ושבץ. לא להיבהל! הסיכון הוא לרוב קטן מאוד, אבל קיים וחשוב לדון בו עם הרופא.

6. תעתועי הגירה: קרישים ממקומות אחרים (חוץ מ-PFO)

קריש דם שיגיע למוח לא חייב להיווצר בלב או בכלי הדם המובילים למוח. הוא יכול להגיע ממקומות אחרים.

למשל, אצל צעירים שיש להם הפרעת קצב מסוימת (גם אם היא נדירה יחסית בגיל צעיר) או מחלת לב אחרת שיכולה לגרום ליצירת קרישים בלב. או אפילו קריש שנוצר בוורידים עמוקים ברגל (פקקת ורידים עמוקים) ונדד דרך הלב למוח (אם יש PFO פתוח, כמו שדיברנו, או בדרכים אחרות).

7. הקשר הבלתי צפוי: מיגרנות והיריון

כן, אפילו מיגרנות יכולות להיות קשורות לסיכון מוגבר לשבץ, במיוחד מיגרנות עם אאורה (תופעות מקדימות כמו הפרעות ראייה). הסיכון הוא יחסית קטן, אבל קיים. הוא עולה אצל נשים שסובלות ממיגרנות עם אאורה וגם מעשנות ו/או נוטלות גלולות למניעת הריון.

היריון ותקופת משכב הלידה גם הם תקופות שבהן הסיכון לשבץ עולה מעט אצל נשים צעירות, בגלל שינויים הורמונליים ושינויים בקרישיות הדם.

שאלות שאתם בטח שואלים (ואולי קצת מתביישים לשאול) – חלק ב'

שאלה: אם אני סובל מכאבי ראש תכופים, זה סימן אזהרה לשבץ?

תשובה: לרוב, כאבי ראש רגילים אינם סימן לשבץ. אבל כאב ראש פתאומי, חמור בצורה יוצאת דופן, שונה מכל מה שהרגשתם אי פעם, במיוחד אם הוא מופיע יחד עם סימנים נוירולוגיים אחרים (חולשה, קושי בדיבור, הפרעות ראייה), הוא בהחלט סיבה ללכת להיבדק בדחיפות.

שאלה: האם ספורט מאומץ מדי יכול לגרום לשבץ אצל צעירים?

תשובה: בדרך כלל, פעילות גופנית סדירה דווקא מגינה מפני שבץ! במקרים נדירים ביותר, פעילות מאומצת מאוד יכולה להיות קשורה לדיסקציה (קרע בכלי הדם) אם יש נטייה מולדת או אם הייתה חבלה קודמת, אבל זה ממש לא אומר להפסיק להתאמן. היתרונות הבריאותיים של ספורט עולים בהרבה על הסיכון הנדיר הזה.

שאלה: שמעתי על קרישי דם ברגליים שיכולים להגיע למוח. איך זה קשור?

תשובה: זה בדיוק מה שקורה במצבים כמו PFO או מצבי קרישיות יתר. קריש דם שנוצר בוורידים העמוקים (למשל ברגל, אחרי ישיבה ממושכת בטיסה או ניתוח) יכול להינתק ולנדוד לכיוון הלב והריאות. בדרך כלל הוא נתקע בריאות. אבל אם יש PFO, הוא יכול לעבור לצד שמאל של הלב ולהישלח ישר למוח. זה נקרא שבץ פרדוקסלי.

שאלה: האם יש בדיקות סקר שצעירים צריכים לעשות כדי לגלות סיכון לשבץ?

תשובה: אין בדיקות סקר גורפות לכלל האוכלוסייה הצעירה. הבירור מותאם אישית לכל מטופל לאחר שבץ, או לאנשים עם היסטוריה משפחתית משמעותית או גורמי סיכון ברורים. הדבר החשוב ביותר הוא להיות מודעים לגורמי הסיכון שניתנים לשינוי (אורח חיים!) ולסימני האזהרה.


אז מה עושים עכשיו? מסקנות ואור בקצה המנהרה (הלא שבצית)

אוקיי, עברנו דרך לא קצרה. דיברנו על גורמי סיכון שמופיעים מוקדם יותר ועל סיבות ייחודיות ומפתיעות. קצת מפחיד? אולי. אבל הידע הוא כוח, ותמיד עדיף לדעת.

המסר המרכזי הוא זה: שבץ מוחי אינו מחלה של קשישים בלבד. זה יכול לקרות גם לצעירים. ולכן, חשוב מאוד להיות מודעים.

מה אתם יכולים לעשות? הרבה, למעשה!

  1. תכירו את הגוף שלכם ואת ההיסטוריה המשפחתית: יש לכם היסטוריה משפחתית של שבץ או קרישיות יתר בגיל צעיר? שתפו את הרופא שלכם.
  2. תטפלו בגורמי הסיכון ה"קלאסיים": גם אם אתם צעירים, אל תזלזלו בלחץ דם גבוה, סוכרת, כולסטרול, או משקל עודף. אלה פצצות זמן מתקתקות בכל גיל. תשנו את אורח החיים! תתאמנו, תאכלו בריא, תפסיקו לעשן. זה בידיים שלכם.
  3. היו מודעים לסימני האזהרה: דיברנו עליהם קודם. קושי פתאומי בדיבור, חולשה או נימול בצד אחד של הגוף, צניחת פנים, הפרעת ראייה פתאומית, כאב ראש חזק ופתאומי שונה מכל מה שהרגשתם. בכל חשד, חייגו מיד 101 או למוקד חירום! כל דקה קובעת כשיש חשד לשבץ. אל תחכו, אל תחכו שזה יעבור לבד.
  4. אל תהססו לפנות לייעוץ רפואי: אם אתם חווים סימנים מוזרים או פשוט מודאגים, לכו לרופא. עדיף בדיקה מיותרת מאשר לפספס משהו חשוב.

לסיכום, שבץ מוחי בגיל צעיר הוא תופעה שדורשת תשומת לב מוגברת. הסיבות יכולות להיות מגוונות, חלקן שונות מהגורמים המוכרים בגיל מבוגר. אבל החדשות הטובות הן שמודעות מוקדמת, זיהוי מהיר של סימנים, וטיפול בגורמי הסיכון יכולים להציל חיים ולמנוע נכות משמעותית.

אז אל תפחדו. תהיו מודעים. תדאגו לעצמכם. והכי חשוב – אם חלילה מישהו בסביבתכם (או אתם עצמכם) חווים סימנים מחשידים, פעלו מהר. מהירות התגובה היא קריטית להצלת תאי מוח והפחתת הנזק.

הבריאות שלכם היא הדבר הכי חשוב שיש. שמרו עליה!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *