Skip to content
דף הבית » רפואה כללית ומשפחה » טעם מתכתי בפה או ריח אמוניה: מתי חייבים לדאוג?

טעם מתכתי בפה או ריח אמוניה: מתי חייבים לדאוג?

טעם של מדליה אולי? או שאריח של משהו… מעניין?

רגע, בואו נודה בזה. הגוף שלנו הוא מכונה מופלאה, אבל לפעמים הוא שולח לנו "רמזים" כאלה מוזרים שאנחנו נשארים עם סימן שאלה ענק מעל הראש. נגיד, פתאום יש לכם טעם של ברזל בפה כאילו ללקקתם סוללה ישנה (אל תשאלו איך אני יודע) או אולי, רק אולי, שמתם לב שהנשימה שלכם מדיפה ניחוח… ובכן, בואו נקרא לזה "ניחוח מאתגר", קצת כמו אמוניה? אם משהו כזה קרה לכם, אתם לא לבד. ואתם גם כנראה קצת מבולבלים או אפילו מודאגים. אז לפני שאתם רצים לגגל שוב ולצלול למערבולת אינסופית של אבחונים עצמיים מפחידים (אל תעשו את זה!), נשמו עמוק. המאמר הזה נכתב בדיוק בשבילכם. אנחנו הולכים לצלול יחד לעומק התופעות האלה, להבין ממה הן נובעות (ולא, זה לא תמיד הדבר הכי נורא שיש!), ובעיקר – מה אפשר לעשות בקשר לזה. תתכוננו לקבל את כל התשובות במקום אחד, בלי בולשיט ובלי לשבור את הראש. מבטיח לכם שתצאו מפה הרבה יותר חכמים ורגועים. אז יאללה, בואו נתחיל את המסע הבלשי שלנו.

1. הטעם המתכתי בפה: למה הפה שלי חושב שהוא מדלית זהב?

התחושה הזו של טעם מתכתי, לפעמים אפילו מר או חמוץ, שיכולה להופיע משום מקום ולעשות בית ספר לחוש הטעם שלנו – היא נקראת דיסגאוסיה. וזה יכול להיות ממש מעצבן. נגיד, אתם אוכלים משהו טעים, ואז הבום! הטעם המתכתי משתלט ונהרס לכם הכל. אז מאיפה זה מגיע? האמת היא שיש לא מעט סיבות, חלקן פשוטות ויומיומיות, וחלקן קצת יותר רציניות (אבל אל תיבהלו, נגיע לזה). בואו נפרוט את זה קצת.

1.1. הסיבות הכי פשוטות, והכי נפוצות (תודה לאל)

לפעמים, הסיבה נמצאת ממש מתחת לאף… או ליתר דיוק, בתוך הפה. היגיינת פה לא משהו? זה יכול להיות הגורם. שאריות אוכל שנתקעות, חיידקים שחוגגים, דלקת חניכיים קלה – כל אלה יכולים לשנות את הסביבה הכימית בפה ולגרום לטעם מוזר.

  • היגיינת פה לקויה: אם לא צחצחתם שיניים או השתמשתם בחוט דנטלי כמו שצריך, חיידקים עלולים להשתחרר ולגרום לטעם רע או מתכתי.
  • דלקות בפה: דלקת חניכיים (ג'ינג'יביטיס), עששת מתקדמת, או אפילו פצעים קטנים בפה יכולים לגרום לטעם לא נעים.
  • פה יבש (קסרוסטומיה): רוק עוזר לנקות את הפה. כשיש לכם פה יבש, החיידקים והכימיקלים נשארים יותר זמן, וזה יכול לגרום לטעם מתכתי. פה יבש יכול להיגרם מתרופות מסוימות, נשימה מהפה, או מצבים רפואיים.

אז לפני שאתם קופצים למסקנות דרמטיות, שווה לבדוק אם אתם מקפידים על צחצוח שיניים וחוט דנטלי פעמיים ביום, ומבקרים אצל השיננית כמו ילדים טובים.

1.2. מה בארסנל התרופות שלכם? (ולא, זה לא אמור להריח כמו מתכת)

הידעתם שתרופות רבות עלולות לגרום לטעם מתכתי כתופעת לוואי? כן כן, הקופסאות הקטנות האלה יכולות להשפיע עלינו בדרכים מפתיעות. לפעמים התרופה עצמה משתחררת קצת ברוק, ולפעמים היא משפיעה על קולטני הטעם בלשון. הנה כמה דוגמאות נפוצות:

  • אנטיביוטיקות: סוגים מסוימים, כמו מטר ופלאג'יל (מטרונידזול) או קלריתרומיצין, ידועים בהשפעה הזו.
  • תרופות ללחץ דם: במיוחד מעכבי ACE (כמו אנלפריל או ליזינופריל).
  • תרופות פסיכיאטריות: חלק מהנוגדי דיכאון.
  • ויטמינים ותוספי ברזל: ברזל, אבץ, או ויטמינים מולטי-ויטמין עם מינרלים עלולים להשאיר טעם מתכתי.
  • תרופות כימותרפיות: למרבה הצער, טיפולים אלה יכולים לגרום לשינויים משמעותיים בחוש הטעם.

אם התחלתם לקחת תרופה חדשה לאחרונה והופיע הטעם המתכתי, שווה לבדוק את עלון המידע או להתייעץ עם הרופא או הרוקח. לפעמים פשוט מחכים קצת עד שהגוף מתרגל, ולפעמים אפשר לשקול חלופה (רק עם ייעוץ רפואי כמובן!).

1.3. כשהגוף משדר אותות: סיבות קצת יותר מורכבות

לפעמים הטעם המתכתי יכול להיות סימן למשהו שקורה בגוף, ולא רק בפה. זה לא אומר ישר להיכנס לפאניקה, אבל כן שווה לשים לב.

  • זיהומים בדרכי הנשימה העליונות: הצטננות, שפעת, או סינוסיטיס יכולים לשנות את חוש הטעם והריח (כי הכל מחובר שם למעלה), ולגרום לטעם מתכתי. זה בדרך כלל חולף כשההצטננות עוברת.
  • הריון: שינויים הורמונליים בהריון, במיוחד בשלבים מוקדמים, יכולים לגרום לטעם מתכתי אצל חלק מהנשים. זה מצטרף לרשימה הארוכה של "תופעות לוואי מוזרות של הריון" וגם זה לרוב חולף לבד.
  • מצבים רפואיים כרוניים: במקרים נדירים יותר, טעם מתכתי עשוי להיות קשור למחלות כליה או כבד, סוכרת לא מאוזנת, או בעיות בבלוטת התריס. אלה מצבים שבדרך כלל מלווים בתסמינים נוספים, לא רק טעם מתכתי בפה.
  • חשיפה לכימיקלים: חשיפה לחומרים מסוימים כמו עופרת או כספית (בסביבות תעשייתיות, למשל) יכולה לגרום לטעם מתכתי, אבל זה מצב פחות שכיח באוכלוסייה הכללית.

המפתח כאן הוא להסתכל על התמונה המלאה. האם יש לכם תסמינים נוספים? מתי התחילה התופעה? שינויים אלה יכולים לעזור לכם ולרופא להבין מה קורה.

2. ריח אמוניה מהנשימה: האם הגוף שלכם מנסה לרמוז משהו?

טוב, בואו נדבר על הריח. זה פחות שכיח מהטעם המתכתי, ולפעמים גם יותר מטריד. ריח אמוניה מהפה, שלפעמים מתואר גם כריח של שתן או אפילו של "עש", הוא תופעה שצריך לשים אליה לב. בניגוד לטעם מתכתי שיכול לנבוע משלל סיבות פשוטות, ריח אמוניה בדרך כלל מצביע על משהו פנימי יותר. אבל רגע, זה לא אומר שזה סוף העולם, פשוט שהגוף שלכם משדר לכם מסר חשוב.

2.1. כשהכליות שולחות אות חירום עדין (פחות או יותר)

הסיבה המרכזית והידועה ביותר לריח אמוניה מהנשימה קשורה לתפקוד הכליות. הכליות הן הפילטר של הגוף שלנו – הן מסננות חומרי פסולת מהדם, כמו אוריאה, ומוציאות אותם בשתן. כשהכליות לא עובדות כמו שצריך (אי ספיקת כליות), האוריאה מצטברת בדם. חלק מהאוריאה הזו יכולה להגיע לרוק, ושם היא מתפרקת לאמוניה. ואז, בום, ריח האמוניה בנשימה. זה נקרא "פה אורמי" (Uremic fetor).

זה לא אומר שכל מי שיש לו ריח אמוניה סובל מאי ספיקת כליות סופנית! לפעמים זה סימן מוקדם, ולפעמים זה קשור למצבים אחרים שמשפיעים על הכליות או על חומרי הפסולת בדם. אבל זה בהחלט דגל קטן שאומר "תבדקו אותי".

2.2. ריחות אחרים שיכולים לבלבל (ולא, קטו זה לא בהכרח אמוניה)

יש מצבים נוספים שיכולים לגרום לריחות לא שגרתיים מהפה, שלפעמים אנשים מתארים בטעות כאמוניה, או שהם קשורים למנגנונים דומים:

  • מחלות כבד: הכבד אחראי בין היתר על ניקוי רעלים מהדם. כשתפקוד הכבד פגוע, רעלים מסוימים (לאו דווקא אוריאה, אלא למשל מרכבים גופריתיים מסוימים) יכולים להצטבר ולהיפלט דרך הריאות, ולגרום לריח אופייני (שנקרא לפעמים Foetor hepaticus), שלפעמים מתואר כ"עכברי" או "מתקתק-מעופש", אבל יכול להיות מבלבל.
  • סוכרת לא מאוזנת (קטואצידוזיס סוכרתית): במצב חירום זה, הגוף שורף שומן בקצב מהיר ומייצר קטונים. הקטונים גורמים לנשימה מתקתקה או בעלת ריח פירותי (כמו אצטון), וזה שונה מריח אמוניה, אבל חשוב להכיר את ההבדל כי שניהם סימנים שמצריכים טיפול רפואי מיידי במקרה של סוכרת לא מאוזנת קשה או אי ספיקת כליות חריפה.
  • התייבשות קשה: כשיש התייבשות קיצונית, ריכוז חומרי הפסולת בגוף גדל, ולפעמים זה יכול לבוא לידי ביטוי בריח פה חזק יותר או שונה.
  • דיאטות עשירות בחלבון או קיצוניות (כמו קטו): חלק מהאנשים בדיאטות כאלה מדווחים על שינוי בריח הנשימה עקב ייצור קטונים או תהליכי פירוק חלבון מוגברים. זה בדרך כלל לא ריח אמוניה "קלאסי" אלא משהו אחר, ולרוב פחות מטריד (אלא אם כן זו קטואצידוזיס).

אז בעוד שריח אמוניה "טהור" מצביע לרוב על עניין כלייתי, חשוב לדעת שיש ריחות אחרים שיכולים להופיע ולהצריך בירור, גם אם הם לא בדיוק אמוניה.

3. אז מה לעשות עם כל הריחות והטעמים האלה? מדריך הישרדות קצרצר

הבנו מה יכול לגרום לזה, עכשיו השאלה הגדולה: איך נפטרים מזה, או לפחות מטפלים בזה? כמו תמיד ברפואה, הכל תלוי בסיבה. אבל יש כמה צעדים כלליים שתוכלו לנקוט בהתחלה, ומתי הכי חשוב לפנות לייעוץ רפואי.

3.1. צעדים ראשונים: עשה זאת בעצמך (בזהירות!)

לפני שאתם רצים למרפאה בפאניקה, תנשמו. יש דברים שאתם יכולים לבדוק ולשפר לבד:

  • שיפור היגיינת הפה: צחצחו שיניים (עם דגש על הלשון!) וחוט דנטלי אחרי כל ארוחה. שקלו שימוש בשטיפת פה אנטיבקטריאלית (אבל לא לאורך זמן בלי ייעוץ). בקרו את השיננית והרופא שיניים לבדיקה וניקוי מקצועי.
  • שתייה מרובה: במיוחד אם אתם חשים בפה יבש. מים עוזרים לשטוף את הפה ולנטרל חומצות וחיידקים.
  • בדיקת תרופות: עברו על רשימת התרופות שאתם לוקחים (כולל תוספים וויטמינים). אם התחלתם תרופה חדשה והבעיה התחילה אחריה, התייעצו עם הרופא אם ייתכן שזו תופעת לוואי ואם יש חלופות.
  • אכילת מסטיק ללא סוכר או מציצת סוכריה קשה: זה מגביר ייצור רוק ועוזר לנקות את הפה.
  • הימנעות ממזונות או שתייה ספציפיים: לפעמים מאכלים חמוצים, חריפים או מסוימים יכולים להחמיר את התחושה. נסו לשים לב אם יש קשר.

אם הטעם או הריח עדינים ואינם מלווים בתסמינים נוספים, לפעמים השינויים האלה יכולים לפתור את הבעיה.

3.2. מתי להרים טלפון לרופא המשפחה? 5 סימני אזהרה שכדאי להכיר

יש מצבים בהם הטעם המתכתי או ריח האמוניה הם לא סתם "מוזרות" חולפת, אלא סימן שמצריך בירור רפואי. אל תחכו במקרים האלה:

  1. התופעה נמשכת לאורך זמן (יותר מכמה ימים-שבוע) ואינה חולפת עם שיפור היגיינת הפה או שינויים קטנים.
  2. ריח האמוניה מורגש וקבוע – זה כמעט תמיד מצריך בירור.
  3. אתם סובלים ממחלות כרוניות ידועות כמו סוכרת, מחלות כליה, או מחלות כבד, והתופעה הופיעה או החמירה.
  4. יש לכם תסמינים נוספים כמו עייפות קיצונית, חולשה, נפיחות (בבצקות), שינויים בתדירות או כמות השתן, ירידה במשקל בלתי מוסברת, צהבת (הצהבה של העור והעיניים).
  5. הטעם או הריח הופיעו בפתאומיות ובאופן משמעותי ללא סיבה ברורה (כמו התחלת טיפול תרופתי חדש).

במקרים אלה, הרופא יוכל לבצע בדיקה גופנית, לשאול שאלות על ההיסטוריה הרפואית והתרופות שאתם לוקחים, וייתכן שיפנה אתכם לבדיקות דם או שתן כדי להבין טוב יותר מה קורה בגוף ולשולל סיבות רציניות יותר.

4. שאלות שאלות? תשובות בזק!

בואו ננסה לענות על כמה שאלות נפוצות שמקפצות בראש כשמתמודדים עם התופעות האלה.

ש: האם טעם מתכתי תמיד אומר שיש לי בעיה בכליות?
ת: ממש לא! כפי שראינו, טעם מתכתי נגרם הכי הרבה פעמים מסיבות פשוטות כמו היגיינת פה, תרופות, או אפילו הצטננות. רק במקרים נדירים ועם תסמינים נוספים, הוא יכול להיות קשור למחלות כליה או כבד.

ש: האם ריח אמוניה מהפה תמיד אומר שיש לי אי ספיקת כליות קשה?
ת: ריח אמוניה הוא בהחלט סימן אזהרה לגבי תפקוד הכליות ומצריך בירור רפואי. אבל זה לא אוטומטית מצב קשה או סופני. אבחון מוקדם וטיפול יכולים לעשות הבדל עצום. במקרים מסוימים, גם התייבשות קשה יכולה לגרום לריח דומה, אך זה פחות שכיח כסיבה יחידה.

ש: האם זה יכול להיות קשור למה שאכלתי?
ת: כן, בהחלט. מאכלים מסוימים (כמו שום, בצל, אספרגוס) יכולים להשפיע על ריח הנשימה. ויטמינים מסוימים (כמו ברזל) יכולים להשאיר טעם מתכתי. אבל לרוב ההשפעה זמנית.

ש: כמה זמן "מותר" לי לחכות לפני שאני הולך לרופא?
ת: אם התופעה קלה וחולפת תוך יום-יומיים (נגיד, אחרי שהחלמתם מהצטננות קלה), כנראה שאין סיבה לדאגה מיידית. אבל אם הטעם או הריח נמשכים יותר משבוע, מטרידים אתכם, או מלווים בתסמינים נוספים (עייפות, שינויים ביציאות/שתן, כאבים וכו'), אל תתמהמהו ופנו לרופא.

ש: האם שטיפות פה יכולות לעזור?
ת: שטיפות פה (במיוחד אנטיבקטריאליות) יכולות לעזור אם הסיבה היא היגיינת פה לקויה. אבל אם הסיבה פנימית יותר, הן לא יפתרו את הבעיה, אלא רק יסוו אותה זמנית. לא מומלץ להשתמש בשטיפות פה על בסיס קבוע ללא המלצת רופא או רופא שיניים.

ש: אני בדיאטת קטו ומרגיש שינוי בריח הפה, האם זה אמוניה?
ת: בדיאטת קטו הגוף מייצר קטונים, שאחד מהם (אצטון) נפלט דרך הנשימה ובעל ריח מתקתק-פירותי אופייני. זהו "ריח קטו" וזה שונה מריח אמוניה. אם הריח הוא אמוניה מובהקת או שאתם מרגישים לא טוב, יש לפנות לרופא.

ש: האם סטרס יכול לגרום לטעם מתכתי?
ת: סטרס וחרדה יכולים להשפיע על הגוף בדרכים שונות, כולל שינויים בחוש הטעם או יובש בפה, ששניהם יכולים לגרום לתחושה מתכתית. זה לא הגורם הראשון לחשוב עליו, אבל בהחלט אפשרי כשהוא קיצוני.


אז הנה לכם. עברנו דרך עולם הריחות והטעמים המשונים שהפה שלנו יכול לייצר. ראינו שלא כל טעם מתכתי הוא סיבה לרוץ לחדר מיון, וגם לא כל ריח אמוניה הוא בהכרח אסון מיידי. היגיינת פה טובה, מודעות לתרופות שאתם לוקחים, ובעיקר – הקשבה לגוף שלכם, הם מפתחות הזהב. אל תפחדו להתייעץ עם רופא אם משהו מרגיש לכם לא תקין או נמשך לאורך זמן. הידע הוא הכוח הכי גדול שלנו לשמור על הבריאות, ועכשיו אתם קצת יותר חכמים ממה שהייתם לפני כמה דקות. מקווה שהמאמר הזה נתן לכם שקט נפשי וכלים פרקטיים להתמודד עם הדברים האלה. שהפה שלכם תמיד יריח וייטעם רק דברים טובים!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *